Vinovatii muscaturilor fatale: oamenii sau cainii?

2_28Asociatia PetMD a purtat nenumarate discutii cu oamenii despre rase de caini si atacurile acestora asupra omului. Multi din participantii la discutie au aratat in mod intemeiat lipsa unor argumente fiabile legate de aceasta problema. Cu toate acestea raspunsul politic a fost intotdeauna legislatia in ceea ce priveste animalele agresive.  Cu alte cuvinte, se interzice dreptul de proprietate sau activitatea de crestere a unor rase considerate implicate in atacuri umane. Municipalitatile persista in aceasta mentalitate ingusta in ciuda studiilor care indica lipsa de eficienta a acestor programe.

Rezultatele unui studiu de 10 ani au raportat recent in Jurnalul Asociatiei Veterinare Americane arunca o lumina diferita asupra complexitatii acestei probleme. Se identifica anumiti factori care pot fi preveniti, mult mai importanti ca rasa animalului. Cercetatorii au examinat 256 de muscaturi de caine care s-au finalizat cu deces in SUA intre 2000 si 2009. Ei au generat urmatoarele statistici pentru factorii implicati in atacurile fatale:

In 87% din cazuri a lipsit o persoana care sa intervina.

45% din victime au avut varste sub 5 ani.

85% din victime au avut legaturi intamplatoare cu cainii si nicio afinitate cu speciala cu cainii.

84% din caini nu au fost sterilizati.

77% din victime nu au avut capacitatea de a interactiona in mod corespunzator cu cainii.

76% din caini au fost tinuti izolati si neobisnuiti cu interactiuni umane pozitive.

38% dintre proprietarii de caini au avut antecedente de abuz sau neglijare a cainilor..

La 81% din atacuri patru sau mai multi dintre factorii de mai sus au fost implicati.

Din rapoartele mass media reiese ca au fost implicate 30% din rasele de caini foarte populare. Rapoartele de control animale sugereaza ca au fost implicate de fapt 40% din rasele de populare.

Doar 18% din caini au ADN-ul verificat.

20 de rase si 2 rase mixte au fost prezente in atacuri.

Aceste statistici arata ca cele mai multe dintre atacurile cainilor finalizate cu decesul pot fi  prevenite si nu au legatura cu rasa.

Prima statistica arata lipsa evidenta de supraveghere in aceste atacuri. Supravegherea victimei de catre parinti sau ingrijitori ar fi putut preveni majoritatea acestor decese.

67% din victime au fost sub influenta alcoolului, o alta circumstanta ce poate fi prevenita. Erorile de raportare din acest domeniu sunt si ele deranjante. De fiecare adata atacurile fatale provocate de caini sunt senzatii mass-media si sunt puternic mediatizate. Cu toate acestea doar 60% din identificarile de rasa facute de mass media si de oficialii implicati in controlul animalelor sunt corecte. Acest raport mass media are rolul de a genera decizii politice cu privire la anumite rase de caini.

Adevarul urat despre acest studiu este faptul ca de cele mai multe ori comportamentul uman este cauza atacurilor cainilor asupra oamenilor. Responsabilitatea sociala este greu de legiferat. Multi proprietari de caini au avut antecedente proaste de gestionare a animalelor, dar sanctiunile au fost insuficiente pentru a le schimba comportamentul.