Veterinar

1_58Un veterinar este o persoana care practica medicina veterinara pentru a trata bolile, afectiunile si problemelor animalelor.

In majoritatea tarilor, activitatile pe care le poate face un veterinar a tratarea animalelor si chirurgie sunt restrictionate putand fi realizate doar de persoane calificate in acest sens. De exemplu in UK tratarea animalelor poate fi facuta doar de veterinari iregistrati sau de paraveterinri si este ilegal pentru orice persoana necalificata sa se numeasca veterinar si sa initieze tratamente. Majoritatea veterinarilor lucreaza in clinici si cabinete si trateaza animalele direct. Acesti veterinari pot fi implicati intr-o practica generala, tratand animalele de toate felurile, pot fi specializati intr-ungrup specific de animale ca animale de companie, animale de la zoo sau alte discipline medicale cum ar fi medicina interna, chirurgie si medicina interna.

Veterinarii trebuie sa ia decizii etice in legatura cu pacientii lor. Dezbaterle curente includ etica procedurilor cosmetice pe animale cum ar fi ndepartarea parului de pe pisici, taierea cozilor si urechilor etc. Majoritatea veterinarilor se angajaza in clinici si cbinete private. Veterinarii debutanti lucreaza in spitale si clinici. Veterinarii consacrati petrec mult timp calatorind pentru a isi vedea pacientii la domiciliu. Alte locuri in care poate practica un veterinar sunt sociatiile caritabile pentru animale, colegiile de medicina veterinara, labratoarele de cercetare, companiile de hran petru animale si cmpaniile farmaceutice. In multe tari, guvernul angajaza veterinari pntru departamentul de agricultura, serviciul veterinar de stat etc.

Veterinarii se pot secializa in anumite domenii din medicina. Astfel, veterinarii se clasifica in:

2_26Veterinar pentru animale exotice . La aceasta categorie intra reptilele, pasarile exotice cum ar fi papagalii, si roztoarele mici ca Chinchilla, iepurii si veveritele.

Medicina de conservare. Se ocupa cu studiul relatiilor dintre animale si conditiile de mediu.

Medicina de laborator. Unii veterinari lucreaza in universitati sau laboratoare industriale si sunt responsabili de ingrijirea si tratamentul animalelor de laborator si altor specii. Responsabilitatea lor este doar sanatatea animalelor.

Practica veterinara larga. Se refera in mod normal la veterinarii care lucreaza cu aimale variate.

Medicina veterinara cabalina. Caii sunt diferiti ca si anatomie, fiziologie, patologie si farmacologi de alte animale. Specializaea in medicina veterinara cabalina se face dupa calificarea ca veterinar.

Alimente.  Veterinarii sunt implicati in industria alimentelor pentru animale si in agentii guvernamentale pentru a supraveghea prepararea si depozitarea alimentelor.

Medicina pentru viata in salbaticie. O noua ramura a medicinei veterinare se orienteaza spre viata in salabticie. Veterinarii lucreaza impreuna cu zoologii si cu practicntii medicinei de conservare si pot f chemati sa trateze specii marine ca foci, delfini si balene dupa un dezastru natural sau pierderi de petrol in apa.