Comportamentul cainilor

1_400_425Comportamentul cainilor este analizat in special cand apar sub forma unor schimbari de comportament. Pentru a putea descoperi astfel de probleme trebuie sa cunoasteti foarte bine comportamentul cainelui dumneavoastra cu obiceiurile sale zilnice si cu nevoile pe care le are. Daca aveti un caine prietenos si vesel care dintr-o data devine agresiv sau retras poate avea o afectiune care il determina sa se izoleze (cum ar fi o durere, afectiuni ale ochilor, ale aparatului locomotor). Tocmai pentru asta inainte de a il certa si de a incepe sa il fortati sa revina la vechiul comportament va recomandam sa faceti o vizita la veterinar pentru a exclude o eventuala boala sau afectiune. De obicei, micile "greseli" din comportament se pot remedia prin recompense oferite atunci cand cainele dvs. va indeplineste asteptarile. Atunci cand aceasta politica nu ofera rezultatele asteptate, puteti apela la un dresor. Acesta va incerca sa descopere cauza comportamentului nedorit si va gasi, impreuna cu dvs, solutii optime atat pentru caine cat si pentru stapani. 
 
Probleme de comportament 
 
1. Anxietatea de separare este o tulburare de comportament de natura psihica. Aceasta se manifesta prin latrat, scancete, agitatie,etc atunci cand cainele este lasat singur. In cazuri severe, cainele distruge obiecte, urineaza in locuri nepermise, incearca cu orice pret sa isi urmeze stapanul (zgarie usa, sare gardul, etc.)
Iata cateva sugestii de eliminare a acestui comportament:
-ascundeti "indiciile" plecarii dvs (aducerea bagajelor in dreptul usii, cautarea cheilor, a incaltamintei, etc.;
-distrageti-i atentia: cu suficient  timp inainte de plecarea dvs. orientati atentia cainelui catre ceva interesant de facut. Spre exemplu, ii puteti oferi o jucarie la care nu are acces oricand  sau o recompensa delicioasa. Astfel va asocia plecarile dvs. cu momente placute.
 
2. Teama de tunet / zgomote puternice Teama de tunete si fulgere este destul de comuna si in cazul oamenilor. Unii caini, insa, manifesta adevarate atacuri de panica in timpul furtunilor sau la auzul zgomotelor puternice (artificii, bormasina, petarde, etc): incearca sa se ascunda sub mobila (pat, canapea, masa), urineaza, tremura, scancesc. Acest tip de comportament este generat de o fobie  la fel de reala ca si in cazul oamenilor. Teama nu va trece cu timpul si nici nu se va ameliora o data cu inaintarea in varsta.
Iata cum puteti calma un caine speriat pe timp de furtuna:
  • nu il certati - pastrati-va calmul in ciuda comportamentului sau. Chemati-l langa dvs, mangaiati-l, vorbiti-i pe un ton calm si linistitor;
  • distrageti-i atentia - oferiti-i jucaria favorita sau o gustare delicioasa. Puteti sa il atragetila joaca sau sa ii acordati o sesiune de rasfat si mangaieri;
  • oferiti-i un refugiu - creati un spatiu in care cainele dvs. sa se simta "aparat", de exemplu sub masa sau sub fotoliu. Acest spatiu trebuie sa ii permita accesul nerestrictionat si trebuie sa va poata percepe prezenta (sa va vada sau sa va auda). Nu incercati sa il incuiati undeva (cusca de transport, baie, etc.) Anxietatea sa va creste si va deveni distructiv in incercarea sa de a se elibera.
 
2_400_273. Comportament repetitiv Unii caini alearga dupa muste imaginare, latra la obiecte sau zgarie usile fara un motiv anume. De obicei, acest comportament este cauzat de lipsa de atentie acordata de catre stapan. Cainele invata ca anumite actiuni ale sale va enerveaza, ceea ce genereaza o actiune din partea dvs. Incercati sa ignorati acest tip de comporatment (care, cel mai probabil, apare doar atunci cand va aflati in incapere). Acordati-i suficienta atentie atunci cand se comporta adecvat si nu reactionati la incercarile sale de a va atrage atentia printr-un comportament repetitiv.
 
4. Agresivitate fata de alte animale Daca agresivitatea se limiteaza doar la latrat ocazional sau o postura dominanta sau teritoriala, nu aveti de ce sa va ingrijorati. Atacurile asupra altor animale, mai ales neprovocate, trebuie, insa, corectate. Un expert in comportamentul canin sau un dresor va pot sfatui asupra masurilor pe care trebuie sa le luati in acest caz.
 
5. Agresivitate fata de oameni Aceasta  este o problema grava a comportamentului unui caine si nu trebuie acceptata. Daca animalul dumneavoastra ataca oamenii cu care intra in contact, are o postura agresiva si latra este neaparat necesar sa il inscrieti la sedinte de dresaj.