Alimentatia papagalilor perusi

3245Hrana perusilor este foarte diversificata boabele de mei roşu şi auriu combinate cu ovăz şi falaris sunt preferatele peruşilor. Hrana peruşilor trebuie completată în fiecare zi cu fructe şi legume proaspete: morcovi, ardei gras, frunze de spanac, salată verde, lăptuci, bucăţele de pere, pepene galben, banane şi orice alt fruct care pare să le placă, în afară de avocado şi fructele cu suc acidulat precum piersicile. Fructele acide pot declanşa diaree de scurtă durată, aşa că sunt recomandate numai în cantităţi mici.

Peruşilor sunt foarte pofticioşi şi vor încerca să guste din ce ai tu în farfurie. Nu trebuie să le dai ciocolată, dulciuri, branzeturi, preparate pe bază de aluat şi tot felul de mâncăruri cu grăsimi animale. De obicei, peruşii mănâncă ceea ce au văzut la părinţii lor sau la păsările alături de care au crescut. Perusii ingrijiti de oameni de când au ieşit din ou mănâncă de toate, multe legume şi fructe, spre deosebire de perusii din crescatorii sau aviare unde probabil nu primesc legume sau nu reusesc sa ajunga la ele din cauza pasarilor mai mari.

Meiul, din piaţă, cumpărat de la tarabe nu este suficient să le asigure necesarul de nutrienţi si vitamine în plus, poate fi plin de neghină, ouă de insecte sau de molii moarte, de praf şi pământ care pot cauza boli ale aparatului respirator. Este indicat să cumpăraţi seminţe atent selecţionate, ambalate şi produse de companii cu renume. Cu cât un amestec de seminţe conţine mai multe soiuri, cu atât este mai bun pentru peruşii voştri.

Mai mult decât boabele, le plac însă spicele cu mei. Se distrează culegând bobiţele de pe spice, hrănindu-se aşa cum ar face-o în sălbăticie. Spicele sunt preferatele lor, înaintea tuturor combinaţiilor savuroase cu diverse seminţe.

Păsările de colivie trebuie să se bucure de o dietă bogată şi proaspătă, cu multe fructe şi legume, pe lângă obişnuitele seminţe. Vitaminele şi mineralele esenţiale pentru sănătatea lor se găsesc în hrana proaspătă şi mai puţin în seminţe sau în pelete.  În ceea ce priveşte seminţele, preferatul peruşilor este meiul, dar cele mai bune sunt amestecurile care conţin şi ovăz, falaris, cânepă, floarea-soarelui sau năut. O dietă bazată doar pe seminţe poate conduce în timp la deficienţe grave de vitamine şi la boli asociate acestora.

1234_400Mulţi papagali, indiferent de specie, iubesc pastele, pâinea, cafeaua, omleta sau mai ştiu eu ce le dau stăpânii lor să guste. Orice aliment sărat şi gras este nociv pentru papagali. Grăsimea, în mod special, este cea care poate crea probleme serioase ale inimii şi ficatului. Nu le lăsaţi la îndemână alune sărate şi prăjite, chips-uri, floricele, pâine, friptură, unt, preparate cu sosuri.