Superstitii despre Pisica neagra

1_400_423Pisica neagra, nu exista animal care sa fii surescitat superstitia umana mai mult decat aceasta. In unele culturi urata, in altele adorata, pisica neagra a pasit de-a lungul istoriei pe  gheata foarte subtire. Nici in zilele noastre, oamenii simpli de la tara nu sunt convinsi ca pisica neagra nu mai ascunde vreun duh malefic. Daca ne lasam condusi de rationalitate, atunci ne vom da seama ca pisica neagra este doar un alt animal ce are nevoie d atentie si afectiuni. Cati proprietari de pisici negre nu va vor spune oare cat de fascinante si dragalase sunt aceste pisici. Dar sa vedem de unde provin toate aceste mituri si cum au influentat ele destinul pisicilor negre. Dupa cum spuneam, pisica neagra poate avea atat semnificatii malefice cat si semnificatii pozitive, in functie de cultura pe care o studiem.

Aspecte negative ale pisicii negre. Orice poveste despre vrajitoare vei citi aceasta va include si o pisica neagra. Nu e nici un secret ce de-a lungul vremii pisica neagra a fost asociata cu vrajitoria.  In Evul Mediu, in intreaga Europa se pornise o vanatoare de vrajitoare, in incercarea de a eradica orice fel de cult pagan, opus crestinismului. Odata cu vrajitoarele erau prinse si pisicile negre, deoarece de credea ca aceste reprezinta talismane magice, care ofereau putere vrajitoarele. In unele culturi se credea ca insusi sufletul vrajitoarei era tinut inlauntrul pisicii. 
Nu sunt putine povestile care spun ca vrajitoarele rele se puteau transforma in pisici, pentru a se camufla mai bine in intunericul noptii si a putea ajunge in orice loc pentru a-si arunca vrajile. O istorisire britanica spune intr-un castel s-au reunit multe vrajitoare. Seara ele se transformau in pisici mari si negre. Satenii din apropiere au hotarat sa tabarasca peste ele si sa le omoare. Intrand in castel ei au fost atacati de zeci de pisici feroce. Satenii au lovit cu ciomegele cate pisici au putut. O parte dintre ei au fost omorati, iar ceilalti s-au intors in sat. Aici, a doua zi, o serie de femei batrane necasatorite, aveau pe corp vanatai produse de ciomag.
Daca unui sat ii mergea rau, atunci batrana care avea o pisica neagra era considerata aducatoare de vitregii si era arsa pe rug, impreuna cu pisica ei.

In Italia, daca o pisica neagra se asaza pe patul unui bolnav, inseamna ca acesta va muri.
In China pisica neagra tinuta pe langa casa aduce foamete si necazuri asupra acelei familii.
In SUA si mare parte din Europa circula mitul conform caruia e de rau augur sa iti taie calea o pisica neagra; 3 sau 13 pasi ar trebui facuti inapoi pentru a scapa de acest blestem. 
In alte tari acest blestem e pe jumatate crezut. Daca pisica vine spre tine este semn de mare noroc. Daca subit isi schimba directia, pana sa ajunga la tine, e mare nenorocire.
Britanici din Yorkshire poseda sentimente contradictorii vis-a-vis de pisica neagra. Ei cred ca e de bun augur sa detii o pisica neagra, insa aduce mare ghinion daca aceasta iti taie calea.
In Germania, intersectarea cu o pisica neagra poate avea doua semnificatii. Daca pisica trece din dreapta in stanga nu  e semn bun, dar daca trece din stanga ta spre dreapta inseamna ca vei avea mare noroc in viata.
In SUA, de Halloween, se crede ca spiritele se intorc din morti pe pamant, intrupate in pisici negre.
In crestinism, moartea unui om si toate ritualurile funerare sunt imbracate in negru. De aceea si pisica neagra are o conotatie atat de nefasta pentru crestini.
Regele Angliei, Charles I, a detinut o pisica neagra. El era foarte convins ca aceasta ii poarta noroc incat pusese sa fie pazita zi si noapte. Coincidenta sau nu, la numai o zi dupa ce pisica lui a murit, regele a fost arestat, judecat si decapitat.
In Japonia, Marea Britanie, parti din Asia si Europa, atunci cand o pisica neagra iti taie calea ar trebui sa zambesti. E semn de mare noroc si bunastare.
In Letonia, daca un fermier gasea o pisica neagra aciuata in culturile lui insemna ca va avea recolta bogata si de calitate.
2_400_26Egiptenii venerau  pisicile negre deoarece le considerau reincarnarea zeitei Bast. Pisicile erau mumifiate si ingropate alaturi de stapanii lor.
Sotiile de pescari din Anglia tineau pe langa casa o pisica neagra in credinta ca aceasta ii va proteja pe sotii lor aflati pe mare de furtuni si accidente. Pisicile negre erau atat de ravnite incat erau furate de pe langa case.
Sa mangai blana unei  pisici negre aduce sanatate si bunastare. Aceeasi semnificatie exista si daca a pisica neagra straina vine in curtea si la usa ta. Daca gonesti pisica afara din casa, iti scoti si norocul.
Francezii cred ca pe fiecare pisica neagra exista  un fir alb de par. Daca il gasesti si il smulgi, fara sa fii zgariat, ti-ai asigurat un viitor stralucitpe toate planurile.
Ramane la latitudinea dumneavoastra care fata a pisici negre doriti sa o vedeti. Superstitios sau nu, miturile vor inconjura mereu aceste feline. Cert este ca pisicile, negre sau alta culoare, sunt animale de companie extraordinare, foarte afectuoase, jucause si amuzante.