Pasarile pot transmite peste 60 de boli

2_24Din nefericire este mai mult decat gripa aviara de care ar trebui sa ne fie teama. Sunt peste 60 de boli care pot fi transmise de pasari. Problema este in special in zonele rezidentiale, cele mai multe boli sunt cu transmitere pe cale aeriana si se trasfera la om foarte repede.

Fermele de gaini pot fi securizate repede, cu o combinatie de dispozitive de speriere fie vizuale fie auditive, ultrasunete, sau alte astfel de instrumente pentru indepartarea pasarilor.

Cateva exemple de boli transmisibile asociate cu porumbei, papagali, gaini:

- Histoplasmoza este o boala respiratorie care poate fi fatala. Rezulta din ciuperci care traiesc in excremente uscate.

- Candida este o infectie fungica transmisa de porumbei. Boala afecteaza pielea, gura, sistemul respirator, intestinele tractul uro-genital si in special vaginul.

- Cryptococoza este o infectie produsa de o drojdie gasita in tractul intestinal al porumbelului. Boala se manifesta initial ca o afectiune pulmonara si ulterior afecteaza sistemul nervos central .

3_17- Encefalita St. Louis este o inflamatie a sistemului nervos, care de obicei provoaca somnolenta, dureri de cap si febra. Aceasta poate duce chiar si la paralizie, coma, sau deces. Apare la toate grupele de varsta, dar este fatala mai ales pentru persoanele peste 60 de ani. Boala este raspandita de tantarii care s-au hranit cu sangele pasarii infectate.

- Slamonela apare initial ca o intxicatie alimentara si poate fi transmisa de porumbei, grauri si vrabii. Bacteriile care cazeaza boala se gasesc in excremente, pot fi aspirate prin ventilatoare si aer conditional, si pot contamina suprafetele  cu produse alimentare, suprafetele pentru gatit, case si instalatii de prelucrare a produselor alimentare.

- E. Coli este transmis de bovine, si, cand pasarile ciugulesc gunoi de grajd se transmite la ele si mai departe prin excrementele lor.

- Paduchi, acestia pot consuma pana la cinci ori din propria greutate in sange extras d la gazde care includ oameni si unele animale domestice.

- Acarieni care transporta encefalita si pot provoca, de asemenea, dermatite si acarioze.