Farmacie veterinara

Farmacie veterinaraDin acelasi motiv pentru care exista cabinete de cardiologie, stomatologie, psihiatrie si asa mai departe, dar exista si cabinete veterinare, exista si notiunea de farmacie veterinara. Acestea vand exclusiv produse de ingrijire si tratamente medicamentoase special concepute pentru necuvantatoare.

De ce o farmacie veterinara nu poate fi inclusa intr-un obisnuita?

Asa cum oamenii sunt mamifere complexe, care au nevoie in momente diferite de stimuli diferiti si de substante diferite, asa reactioneaza si animalele. Un medic farmacist pentru oameni trebuie sa stie toate substantele potrivite pentru fiecare organ si simptoma in parte, reactiile adverse si mai ales combinatiile de substante care nu fac bine la amestec si care provoaca efecte secundare grave. La fel functioneaza si animalele. De aceea au nevoie si acestea de o farmacie veterinara cu un medic veterinar specializat care sa stie exact de ce medicament ar fi mai bun pentru cainele, papagalul sau calul nostru.

In farmaciile veterinare sunt adus medicamente si produse de ingrijire speciale pentru fiecare specie de animal. Ca si pentru oameni, trebuie sa existe cineva care sa decida care sunt cele mai bune tratamente si de unde se pot comanda produsele de cea mai buna calitate. O reteta de medicamente primita de la medicul veterinar este usor de citit de un farmacist veterinar, dar atunci cand vine vorba despre produsele care se elibereaza fara prescriptie medicala, farmacistul trebuie sa stie ce este bine si ce nu sa administreze animalului si ce produse de ingrijire i s-a potrivi. Veterinarul nu poate prescrie, de exemplu, o reteta pentru samponul de caini, insa farmacistul va sti, in functie de lungimea parului si rasa, ce fel de sampon i se va potrivi mai bine patrupedului, asta fara a risca sa ii afectam blana sau scalpul.

O farmacie veterinara buna trebuie sa aiba produse de calitate care sa fie totusi la un pret accesibil pentru clienti si trebuie sa aiba mai ales un farmacist si un asistent-farmacist de cea mai buna calitate care sa ofere servicii de incredere. Uneori, cabinetele veterinare au contracte cu astfel de farmacii si-si trimit pacientii direct pe mana unor oameni de incredere care ofera servicii de calitate. Exista bineinteles si farmacii care sunt mai slab cotate datorita gamei deloc variate de produse.

Viata animalelor noastre nu este un lucru cu care sa ne putem juca, asa ca nu putem pune un farmacist obisnuit sa faca munca unui farmacist veterinar, incercand sa ghiceasca ce medicamente ar fi mai bune pentru animalul nostru. Nimeni nu  poate si nu isi doreste sa isi asume astfel de riscuri, asa ca o farmacie veterinara este cea mai buna varianta pentru a ne asigura ca animalutul nostru va fi bine.

Orice animal este important, asa ca nu ne putem asuma niciun risc. Daca putem salva viata unui animal nu ar trebui sa existe niciun motiv pentru care sa ezitam. Un control la medicul specialist si o ingrijire buna pot schimba dispozitia unui animal si pe a noastra in acelasi timp. La fel cum avem grija de noi este important sa avem grija si de animalul nostru.