Bufnita ca animal de companie


1_57Multi oameni cred ca ar fi amuzant sa ai o bufnita ca animal de companie, dar doar unii dintre ei inteleg cu adevarat ce implica asta. Este ilegal sa tii o bufnita fara aprobare speciala. In unele tari se cere training inainte de a lua o bufnita.  In SUA legea nu permite ca oamenii sa aiba bufnite ca si animale de companie, pot fi tinute doar de persoane antrenate cu licenta, in scopuri educationale, iar unele dintre elepot fi folosite pentru vanatoare. Chiar si asa cei care tin bufnite in SUA nu sunt si proprietarii acestora.

10 motive pentru care bufnita nu e un nimal de companie bun

Este dificil sa iti iei vacanta si sa pleci in excursii. Nu poti sa iei bufnita cu tine mai ales ca in SUA e nevoie sa arati permisul cand treci fiecare granita. E nevoie de o persoana antrenata pentru a avea grija de bufnita, si daca ai o bufnita speriata de oameni aceasta ar putea deveni agresiva cu oricine care vine sa aba grija de ea. Bufnitelor le place rutina, asa ca abaterea de la activitatea normala este foarte stresanta pentru ei.

Bufnitele pot fi distructive. Au un instinct natural de a omori si poate fi aplicat pe prosoape, perne, animale impaiate si orice altceva care pate fi jumuli. Bufnita se poate apuca sa traga de toate obiectele si sa le tranteasca pe podea. Alte bufnite aduc de afara graunte naturale si amant si e las pe mobila.

Vanatul sezonier implica un du-te-vino continuu pe timpul noptii. Aminteste-ti ca bufnita este o pasare de noapte, si asta inseamna ca acestea sa scoata sunete ciudate si sa intre si sa iasa tot timpul noaptea, in specil in sezonul de imperechere. Aunci cand bufnita devine prietenoasa cu o singura persoana bufnita simte neoia sa scoata sunete cu prietenul sau uman si pot deveni nervoase daca acesta din urma nu huhuie. Daca ai vecini in apropiere acestia nu vor face galagie noaptea.

Bufnitelor nu le place sa fie rasfate si mangaiate. Bufnitele captive isi pastreaza instinctele si rasfatarea traditionala nu intrra in schema normala a unei bufnite. Uneori chiar si dup multi ani bufnita ta te poate musca dca nu o tratezi corespunzator.

Bufnitele au nevoie de multa ingrijire. Cei mai multi veterinari nu au antrenamentul necesar pentru a avea grija de bufnite, ceea ce inseamna ca ai nevoie sa gasesti un veterinar care e invatat sa lucreze cu bufnite. Si tu, ca stapan, trebuie sa stii cate ceva despre santatea bufnitei, cum ar fi micile semne de boala, o dieta sanatoasa etc.

Penele, fulgii si excrementele! Bufnitele ierd aproape o mie de pene pe an, si acestea zboara oriunde. Bufnitele arunca fulgii peste tot in momentul naparlirii. Plus ca excrementele bufnitei peste tot si acestea miros ingrozitor, deci pentru bufnite trebuie sa faci curat continuu.

Mancarea. Nu poti sa cumperi pur si simplu mancare de la aprozar. Bufnitele sunt carnivore si au nevoie de dieta animala pentru o sanatate buna. Trebuie sa ii prinzi animale, sa le inlaturi intestinele, si apoi sa cauti ce a ramas si sa arunci.