Alimentatia broastelor testoase

2_19Broastele testoase de apa sunt cele mai populare reptile tinute ca animale de companie. Exista mai multe specii de broaste testoase care trebuie ingrijite corespunzator, dar intretinerea si nevoile pe care le au in captivitate sunt similare. Este important sa iti amintesti ca brostele testoase sunt animale longevive care traiesc mai mult de 20 de ani. A pastra o broasca testoasa aste un angajament de lunga durata si acest fapt trebuie luat in consideratie inainte de a cumpara una. Nu se recomanda eliberarea acestora in natura.

Majoritatea broscutelor de apa sunt omnivore si isi schimba dieta. In functie de specie pot fi s carnivore sau erbivore. Structura maxilarului de obicei arata de care fel este broscuta.

Broastele verzi de mare au dinti fini adaptati unei diete vegetariene cu iarba de mare si alge. Adultii sunt vegetarieni.

Unele specii isi schimba alimentatia in functie de varsta. De exemplu broscutele verzi de mare sunt carnivore cand sunt pui si apoi devn doar vegetariene.

Broscutele hawksbill au un cap curbat cu dinti indoiti intr-un unghi ascutit adatati pentru a lua mancarea din crapaturi si recifuri de corali. Mananca bureti, creveti si viermisori.

Broscutele Ridleys au dintii adaptati petru concasare și măcinare. Dieta lor constă în primul rând din crabi, moluște, crevete, meduze, și vegetație.

Alte broscute au falci-foarfeca delicate care pot fi afectate de altceva decat dieta lor obisnuita de meduze, tunicate si alte animale moi. Cavitatea bucala si gatul sunt captusite cu papile orientate spre interior pentru a ajuta la inghitire.

3_15Alte broscute pot fi animale oportuniste care mananca lge marine, sepie si castraveti de mare. Intr-un mediu  zoologic toate testoasele de mare pot fi tinute pe o dieta carnivora.

Broastele de pamant au la baza aceeasi dieta indiferent de specie, chiar daca unele sunt din zone tropicale si altele din zone cu pasuni iar altele din zone desertice. Frunzele  si vegetalele pe care ar trebui sa le administrezi sunt frunze de mustar, ridichii, varza, broccoli, trifoi, legume, iarba taiata si plante perene. Daca ii dai iarba din gradina asigura-te ca nu a fost atinsa de pesticide. Alte vegetale care pot fi administrate sunt frunzele de spanac, frunzele rosii, romanita, pastaile, conopida, ardeii verzi si mazarea. Broscutelor le plac fructele, dar acestea sunt sarace in minerale si nu au calciu corpespuzator deci ar trebui sa ocupe 5% din dieta. Ele prefera pepenele, strugurii, merele, portocalele, piersicile, perele, prunel, capsunile, visinele, bananele cu coaja, mango, papaya si rosiile.

Broastele testoase cutie au o dieta speciala fata de cele normale. Oricat de dezgustator ti s-ar parea au nevoie la inceput de alimente de origine animala ca rame, melci,viermisori, lacuste. Chiar si soriceii mici tocati sunt buni pentru ele. Daca nu poi produce o astfel de dieta poti cumpara mancare de la magazin. Aceasta mancare cumparata poate inlocui o buna parte din dieta dar totusi cativa melci si viermi proaspeti si tocati trebuie oferiti. Broscutele cutie mananca si plante ca ciuperci, rosii, capsuni, coacaze si alte fructe. Dar a nevoie de aproximativ 50% proteine animalesi 50% pante.

Broastele care au o dieta bogata in proteine pot dezvolta malformatii la carapace care le vor afecta pe viata. Carapacea poate deveni rigida si fara forma iar asta ii afecteaza capacitatea de miscare.