10 boli comune la caini

Mai jos este olista cu zece boli pe care le pot avea cainii indiferent de rasa si la orice varsta. Intelegand aceste boli periculoase vei putea sa iti protejezi prietenul aptruped de infectare.

2_17GIARDIA

Giardia este o boala care cauzeaza diaree si dureri abdominale, precum si pierderi constante in greutate si neasimilarea alimentelor. Apare datorita infestarii cu un parazit acvatic, numit Giardia. Acest parazit se dezvolta in apa iar cainele il a band pur si simplu apa contaminata, cum ar fi apa dintr-un lac, piscina, sau balta. Se pot administra pastile care previn infecstarea cu paraziti intestinali, pentru a proteja cainele.

RAPCIUGA

Rapciuga este o boala virala extrem de contagioasa. Afecteaza sistemul respirator si sistemul nervos, cauzand febra, stare de voma, diaree, oboseala si in final convulsii. Daca nu este tratata se poate termina cu decesul. Poate fi prevenita prin vaccinare.

PARVO

Infestarea cu parvovirus este una din cele mai contagioase boli. Afecteaza intestinele si se manifesta prin diaree si stari de voma constante. Netratarea duce la moarte. Cainii de toate varstele pot contacta aceasta boala, dar Parvo este specifica puilor si catelusilor tineri. Parvo se transmite de la un caine la altul prin fecale cntaminate. Aceasta boala poate fi transmisa si prin alimente sau alte obiecte containate care intra in contact cu animalutul. Cainele poate fi protejat prin vaccinare.

3_14CORONAVIRUS

Coronavirus este o ata diaree viarala care poate afecta cainii de toate varstele, desi catelusii sunt cei mai expusi la risc si vor avea simptome mai violente, de a diaree la voma si piederi in greutate, acompaniate de sete constanta. N caine poate avea atat parvo cat si coronavirus iar simptomele se pot fi puternice cauzand moartea. O metoda de protectie este vaccinarea.

HEPATITA

La fel ca la oameni fepatita afecteaza ficatul aceasta boala contagioasa include simptome ca febra, voma si diareea, acompaniate de dureri abdominale. De asemenea hepatita poate afecta rinichii. Tot vaccinarea se recomanda impotriva acestei boli.

LYME

Lyme este o boala bacteriana care distruge reversibil sanatatea animalului. Simptomele includ artrite, dureri, oboseala, apatie, lipsa chefului de joaca si plimbare, depresie si pierderea apetitului. Remasa netratata Lyme distruge inima, rinichii si creierul. Poti proteja cainele prin vaccinare.

4_10TURBAREA

Una din cele mai temute bolim este cauzata de un virus care ataca creierul. Rabia este o boala letala care poate fi luata prin muscaturi de animale salbatice cum ar fi un iepure de camp, un sconcs, un raton sau un iliac. Din nefericire aceasta boala se poate transmie si omului prin muscare sau zgariere. Cainele poate fi protejat prin vaccinare.

LEPTOSPIROZA

Ca si turbarea, leptospiroza este transmisa de animalele salbatice si este cauzata de o bacterie. Cainele tau se poate infecta luand-o din apa contaminata sau prin contact cu un animal infectat. Simptomele includ febra si hemoragiile, acestea din urma devenind vizibile sub forma unor pete rosiatice sub piele. Se poate preveni prin vaccinare.

TUSEA KENNEL

Multi proprietari de animale cunosc aceasta boala dupa numele virusului care o produc: Bordetella.  Dar sunt mult mai multe microorganisme care pot produce aceasta boala, al carei nume complet este traheobronsita infectioasa. Simptomele bolii  includ tusea cu espectoratii care poate duce la voma si innecare, secretii nazale, si ochi aposi. Cum cainele tau ia contact cu alti caini in parc o idee buna ar fi sa il vaccinezi.

PARAINFUENTA

Parainfulenta este un alt fel de tuse Kennel. Aceasta infectie respiratorie la caini este foarte cintagioasa, iar ca simptome seamana cu raceala. Proprietarii de caini ar putea crede, vazand simptomele ca este o afectiune usoara, si ca animalul nu se poate contamina decat daca sta la un adapost pentru animale, dar boala poate fi luataprin contact cu alte animale infectate in parc, pe plaja, pe strada.