10 aspecte surprinzatoare despre inteligenta animalelor

 honey_bee_feeding_by_macrojunkie_4001.      Ciorile ar putea fi la fel de inteligente ca un copil

Ciorile continua sa demonstreze ca sunt pasari foarte destepte. Mai mult, inteligenta lor poate fi comparat cu cea a unui copil de 7 ani. De exemplu, un studiu recent a raportat ca ciorile au relizat o sarcina, care presupunea ca ele sa adauge pietre intr-un recipient cu apa, astfel incat nivelul apei sa creasca iar ciorile sa obtina o recompensa la care pana atunci nu puteau ajunge.

2.        Albinele demonstreaza ca pentru a fi inteligent nu ai nevoie de un creier mare

Albinele pot numara, clasifica obiecte similare, cum ar fi cainii sau chipuri umane, pot intelege notiuni precum “acelasi” si “diferit” si pot face diferenta intre forme care sunt simetrice si cele care sunt asimetrice.

3.       Cainii fac calcule matematice si pot invata sute de cuvinte

Un studiu arata ca un caine poate observa erori in calcule simple precum 1+1=3. Un caine mediocru poate invata 165 de cuvinte, in timp ce un “super” caine, adica unul care se afla in primii 20% dintre cei mai inteligenti caini, poate invata cel putin 250 de cuvinte si semnale.  Inteligenta, cel putin asa cum este ea masurata de oameni, poate varia in functie de rasa.

4.       Pestii pot numara

Pestii pot deosebii intre cantitati mai mari si cantitati mai mici, cu o capacitate suplimentara de a “numara” pana la 3, conform unei cercetari recente. Pestii, asemenea cainilor, probabil ca au abilitati matematice mult mai avansate, dar avem nevoie de o diversitate mai mare de metode pentru a putea studia aceste animale.

5.       Cacadou au cunostinte tehnice cand vine vorba de “spargerea” unei incuietori

Papagalii Cacadu au fost porecliti  “hotii animalelor” datorita abilitatii lor de a deschide aproape orice lacat.

Intr-un studiu realizat la Universiatea din Viena, un cacadu pe nume Pipin a retras o nuca, dupa ce a deschis un lacat care presupun a ca el sa scoata mai intai un ac, apoi un surub, apoi alt surub, dupa care trebuia sa roteasca o rotita la 90 grade, iar in final sa traga zavorul in lateral. Sarcina, care ar pune in dificultate multi oameni, i-a luat lui Pipin sa o incheie, fara sa primeasca ajutor extern, mai putin de 2 ore.

6.       Un elefant poate vorbi coreeana    images_01

Un elefant din Asia pe nume Kasik, poate imita graiul omenesc, fiind capabil sa pronunte diferite cuvinte in coreeana. In prezent vocabularul elefantului este alcatuit din cel putin 5 cuvinte: annyong (buna), anja (sezi), aniya (nu), nuo (culcat) si choah (bine/bravo). Avand in vedere ca elefantii au o trompa in loc de buze, nu este lucru marunt faptul ca acest elefant poate vorbi coreeana.

7.       Pestisorii aurii asculta muzica si pot face diferenta intre Bach si Stravinsky

In urma unui studiu recent, pestisorii aurii dintr-un acvariu au ascultat 2 compozitii, una de Bach, iar cealalta de Stravinsky si nu au avut dificultati in a face diferenta intre cei doi compozitori. In timp ce pestii si majoritatea animalelor, prefera linistea in favoarea muzicii, studiul demonstreaza ca pestii pot detecta proprietati complexe ale  sunetelor, precum tonalitatea si timbrul.

8.       Serpii isi omoara victimele metodic

Durata si forta cu care un sarpe isi strange victimele, sunt cronometrate la perfectiune, potrivindu-se cu slabirea starii generale si a batailor inimii a prazii sale.

9.       Caii nu isi uita prietenii lor oameni

Caii poseda amintiri excelente si sunt capabili sa memoreze cuvinte umane. De asemenea pot auzi vocile oamneilor mai bine chiar si decat cainii, datorita gamei speciale de auz pe care o detin.

10.   Delifinii sunt depasiti doar de oameni, cand vine vorba de puterea creierului

Lectorul in neurostiinte si biologie comportamentala, Lori Marino a declarant ca “daca ar fi sa luam marimea relativa a creierului ca unitate de masura pentru <inteligenta>, atunci ar trebui sa tragem concluzia ca delfinii ocupa locul doi, imediat dupa oameni.”