Taierea cozii si urechilor la caini

dog2Practica taierii cozii cainilor sau a varfului urechilor a devenit extrem de frecventa in ultima perioada chiar daca aceasta procedura a fost interzisa in multe din statele de pe glob. Cei care se opun acestor proceduri intreaba care este scopul pentru care catelusii trebuie sa suporte chinul unor asemenea operatii.

Taierea cozii se face in doua moduri. O metoda implica strangerea bazei cozii cu un cauciuc in asa fel incat aceasta sa nu mai fie irigata si cauzeaza caderea cozii in cateva zile. Aceasta este o metoda folosita de majoritatea ingrijitorilor.

Cealalta metoda este amputarea efectiva a cozii cu foarfeci  speciale.

Taierea cozii de face in general la catei de 10 zile fara anestezie. Cutitul trece prin piele, oase, nervi si cartilaje. Sunt si oameni care cred ca animalutele mici nu simt durerea si ca acei catelusi care nu sunt dezvoltati inca au un sistem nervos mai putin senzitiv.

Oponentii taierii cozii nu sunt de acord. Acestia vad catelusii ca pe niste bebelusi care au sistemul nervos dezvoltat complet si simt durere. In functie de markeri bilogici s-a dovedit ca acestia simt intr-adevar durerea.

Folosirea cauciucului care cauzeaza caderea cozii este foarte dureroasa pentru catelusi.

Taierea urechilor se face la catelusi intre 8 si zece saptamani.

Procedura se face cu anestezie generala. Urechile unui caine au foarte multi nervi iar durerea ar fi extrema,  daca operatia se face fara anestezie. Tesutul ramas este apoi strans lipit intr-o pozitie verticala. Nu se da medicatie pentru durere. De-a lungul urmatoarelor saptamani sau chiar luni urechile modificate vor fi bandajate si rebandajate pentru a ajunge sa stea drepte. Acest proces poate sau nu poate produce rezultatul dorit. Multi pui chiar si dupa cateva saptamani au urechile turtite.

Scopul acestor proceduri este: cresterea vitezei cainelui, prevenirea rabiei, evitarea ranirii cand animalele sunt angajate in lupte pentru caini, le ofera cainilor de paza un aspect mai feroce.