Sunetele porcusorilor de Guineea

2_14Porcusorul de Guineea este unul din cele mai communicative animale. De fapt porcusorii de Guineea folosesc sunetele ca mijloc principal de comunicare, sic and traiesc in grupuri sunetele ii ajuta sa stabileasca rangul.

Intelegand sunetele porcusorului de Guineea te ajuta sa intelegei ce vrea animalul tau de la tine. Dupa ce te obisnuiesti vei fi capabil sa iti ajuti animalutul mai bine. Vei sti unde sa ii atingi, cand sa le dai mancare, cand sa ii iubesti, cand sunt in pericol, cand sunt apatici.

Fosnetul

Este cel mai comun sunet scos de un porcusor. Uneori se aseamana cu un fluierat sau cu un scartait. Este folosit atunci cand porcusorul este emotionat sau ca raspuns la prezenta stapanului. Este considerat o forma de cersetorie atunci cand este auzit dimineata si seara in timpul cand este invatat sa primeasca mancare. Uneori le folosesc pentru a primi atentie. In cazul in care a primit mancare si porcusorul inca face asa inseamna ca vrea sa fie rasfatat sau lasat sa mearga pe jos. Se poate auzi atunci cand proprietarul deschide frigiderul sau fosneste pungi de plastic, soricelul gandindu-se la mancare.

Strigatu dupa mancare

Acesta este asemanator celui anterior doar ca nu este scosatunci cand se deschide frigiderul sau o punga de plastic. Pocusorul invata repede noi indicatori pentru alimente. Acest strigat este scos de un cobia care nu e sigur dar serios, suspecteaza ca produsele alimentare sunt aproape si iti ofera o notificare ca este in apropiere, si gata pentru a primi mancare. De exemplu: sunetul de fundal este sunetul de tocat morcovul, iar cobaiul a invatat ca atunci cand pregatim o supa de legume taiem morcovi si de aceea ne atentioneaza. Atucni cand el devine sigur ca avem alimente sunetul evolueaza in fluierat.

De asemenea vei putea observa ca animalutul de companie se uita la tine fix si uracios. Trebuie sa fii atent, daca nu e vorba de mancare atunci trebuie sa verifici cusca, iar daca aceasta nu e in stare buna e bine s ao cureti repede, de asemena porcusorul ar putea dori atentie, mangaiere sau timp liber de mers pe jos.

3_12Toarcerea

Toarcerea se poate auzi atunci cand soricelul este fericit (de exemplu atunci cand este mangaiat). Se pot produce atunci cand mananca sau cand investigheaza un loc nou. Fiti atenti la felul in care porcusorul toarce pentru ca ar putea fi de asemena un semn de stress si panica, daca acesta tremura si isi clantane dintii.

Pascutul”

Sunet calm, relaxat atunci cand porcusorul paste fan. Zgomotul de raspandire a fanului cu piciorusele din fata se poate auzi. Inainte de a pleca la munca pune-I porcusorului o mana de fan in plus, pune cusca langa tine si mediteaza.

Ciripitul

Acesta este ce mai putin inteles sau auzit sunet la un cobai. Este similar cu sunetul pasarilor. Poate fi legat de stres sau atunci cand un pui de porcusor vrea sa fie hranit.

Sforaitul atunci cand dorm

Sunet inregistrat in timp ce un cobai a dormit confortabi, langa burta stapanului eventual infasurat in prosop. Ritmul respiratiei care se aude nu este cel real. Daca ai probleme cu sforaitul acest cobai te provoaca sa il bati intr-un concurs de sforait. Atunci cand porcusorul incepe sa scoata aceste sunete cand nu doarme asigura-te ca este sanatos.

4_09Sunetul de lupta

Acest sunet poate fi auzit atunci cad cobaiul vrea sa se lupta sau este in ofensiva. Daca stim sa intelegem acest sunet putem scapa cu degetele intregi.

Maraitul

Suna ca torsul doar ca este mai jos si este insotit de vibrari. Poate fi speriat sau furios cand zgomotul e mai tare si vibreaza puternic. De asemenea se poate datora dorintei de a stabili pozitia in grup. Mangaiatu intr-un loc gresit poate duce la sunete ca un huruit scazut.

Clantanirea dintilor

Este un semn ca soarecele este agitat sau nervos. Acesta se face printr-un clantanit rapud din dinti, insotit de aratarea dintilor si datul  capului  pe spate. Poate fi interpretat ca “inapoi!” sau “stai departe!”

Lupta sau zbor

Daca auziti acest sunet probabil ca este deja prea tarziu si ai fost lovit. De obicei este insotit de un sunet de clantanit care uneori poate semnala ca animalul se apara. Uneori se poate face  temperarea cu alimente. Proprietarii sunt sfatuiti sa pastreze distanta pentru a nu fi muscati. In niciun caz nu trebuie sa se tipe la animale sau sa fie lovite.

Guitatul

Un zgomot ascutit de nemultumire, durere sau frica. Raspuns la durere sau pericol imediat. Verificati animalul de companie urgent pentru a va asigura ca totul este in regula.