Chirurgia veterinara este chirurgia realizata de veterinari, iar procedurile se clasifica in trei categorii: ortopedica (se ocupa cu oase, articulatii, muschi), chirurgia tesuturilor moi (piele, mucoase, sistem cardiovascular, tract respirator, urogenital) si neurochirurgie. Procedurile chirurgicale avansate ca repozitionarea oaselor si articulatiilor, repararea fracturilor, stabilizarea entorselor, onclogie, hernie de disc, proceduri gastrointestinale complicate, transplant de rinichi, proceduri invazive, sunt facute de chirugi veterinari. Practicile veterinare generale care fac parte din rutina sunt facute in general de toti veterinarii.
Veterinarii sunt asistati de obicei de paraveterinari ca tehnicieni si asistenti si in unele cazuri acestia pot face treaba si fara prezenta veterinarului.
Consultatiile veterinare se fac de obicei de catre medici veterinari. In unele state termenul de veterinar este protejat, in sensul ca medicina veterinara poate fi practicata de persoane inregstrate cu studii in domeniu.
Praveterinarii includ asistentele veterinare, tehnicieni si asistenti care il ajuta pe veterinar in munca lui, sau care pot lucra singuri in functie de calificarea si aptitudinile lor, si pot realiza chirurgie simpla.
Ca si ceilalti oameni speciaizati in sanatate veterinarii trebuie sa ia decizii etice in legatura cu ingrijirea pacientilor.
Exista si profesii care tin de medicina veterinara dar care nu cer facultatea de medicina,sau studii de asistenti si tehicieni. Acestea ii includ pe cei care practica si medicina umana alternativa cum ar fi kinetoterapia, masajul, fizioterapia.
Mai sunt medici si terapeuti pentru cai, care se ocupa strict de medicina veterinara cabalina, antrenand caii si avand un rol important in fitness-ul medical pe care trebuie sa il faca animalul. Ca si medicina umana medicina veterinara are multiple specializari. Spre deosebire de medicina umana unde fiecare sistem are un specialist, veterinarii combina chirurgia si medicina intr-un singur camp. Cei care practica medicina veterinara pot face activitati din multe specializari medicale si chirurgicale care se gasesc in medicina umana.
Aptitudinile tehnice care se cauta in medicina veterinara sunt: venipunctura, colectarea urinei, radiografiile, proceduri de laborator si teste, hematologie, chimia sangelui, microbiologie, analiza microscopica.