Mesajele transmise de coada unui catel

Majoritatea oamenilor considera ca un caine care da din coada este un caine fericit, dar coada unui caine poate transmite si alte mesaje, despre care vom vorbi in continuare. Coada etse folosita ca mijloc de comunicare si impreuna cu alte semne ne poate ajuta sa ne intelegem animalutele. De aceea coada cainelui NU TREBUIE TAIATA.

Este nevoie de rabdare si de mult spirit de observatie pentru a intelege limbajul cainelui. A intelege ceea ce sooune animalul de companie ajuta la o relatie mai apropiata cu acesta.

codita la catei

Pe langa coada cainii mai folosesc pentru a comunica si latratul, alte  simţuri şi de alte aspecte ale limbajului corpului, cum ar fi mişcarea ochilor sau a urechilor, dilatarea pupilelor şi poziţiile pe care le adoptă. Astfel, un câine trebuie evaluat în întregime pentru a determina ce vrea să ne “spună”.

Un câine încrezător şi alert ţine coada în sus şi dă din ea încetişor. Datul din coadă al unui caine poate fi echivalent cu zâmbetul uman. Cu toate acestea, este mai precis un indicator al stării de alertă a câinelui. În funcţie de rasa, coada lor poate să se răsucească natural pe spate atunci când e ţinuta în sus.

O mişcare rapidă şi entuziastă indica exaltare şi anticiparea unui lucru bun, cum ar fi o mică atenţie (mâncare) sau, o ieşire la joacă. O mişcare înceată indica o stare generală de bine. Rapiditatea cu care un câine dă din coada depinde de rasă şi personalitate – la fel ca şi cum diferiţi oameni îşi exprima fericirea în diferite feluri. O persoană poate afisa un zâmbet discret, pe când alta afişează un zâmbet larg.

cini fericiti

În general, o coadă relaxată indică un câine relaxat. O coada ţinută orizontal, însă nu înţepenită indică faptul că animalul este interesat de împrejurimi. O coada ţinută orizontal şi înţepenită denotă faptul că animalul se confruntă cu un obiect nou sau cu un intrus.

Un câine fricos şi nesigur îşi tine coada îndreptată în jos, sau ascunsa între picioare. În acest caz, urechile pot să le fie aplatizate, iar capul îndreptat în jos sau într-o parte, dezvăluind albul ochilor.

La un câine agresiv, coada e lipsita de mişcare, capul e ţinut foarte sus, iar urechile sunt lipite de cap. Privirea câinelui este intensă, directă şi focusată.

Coada il ajuta pe caine sa stabileasca o ierarhie.  Un câine dominant va avea coada ţinută sus şi va da din ea discret, când se va confrunta cu un câine strain. În cazul câinilor de rang inferior, aceştia îşi vor ţine coada între picioare şi vor da din ea discret pentru a denota că nu reprezintă o ameninţare pentru alţi caini de rang superior. Câinele dominant va avea dintodeauna voie să mănânce primul şi va explora primul zonele noi.

Datul din coadă mai poate răspandi feromoni – hormoni produşi în glandele situate aproape de anusul câinelui. Aceşti feromoni sunt detectaţi de alţi câini şi, cu ajutorul lor, determină sexul câinilor cu care intră în contact.

Cum rămâne cu câinii care nu au coadă (există puţine specii de câini care au această particularitate) sau, a căror coadă a fost tăiată? În trecut, amputarea cozii era folosită pentru a reduce şansele de rănire ale acesteia la câinii de vânătoare şi la rasele mai puternice cum ar fi dobermanii, rottweilerii sau ogarii. Un alt motiv a fost şi igiena. Astăzi, este efectuata în mare parte în scopuri estetice, iar faptul că s-a dovedit că e o procedură dureroasă a determinat unele ţări să interzică acest lucru.

Pe lânga funcţia de comunicare, coada unui câine este importantă în mentinerea echilibrului în timpul alergării, întoarcerilor sau în timpul păşirii pe suprafete înguste. Astfel, cu toate că nu au fost făcute studii în acest sens, este extrem de probabil ca aceste funcţii pe care le îndeplinea coada să fie compromise.

mesajele transmise de coada unui caine

Amputarea poate fi făcută şi din motive medicale – în cazul în care câinele are coada ruptă şi nu poate fi tratat. Mulţi oameni se tem că ar putea fractura coada animaluţului lor dacă se întâmplă să calce din greşeala pe ea sau să o prindă la uşa. Majoritatea câinilor reacţionează şi se mută exact la timp pentru a preveni o leziune severă a codiţei lor.