Medic veterinar

Medic veterinarE destul de dificil sa gasesti un medic veterinar bun, dar si mai greu este sa-ti dai seama ce-l face bun. Nu multi stiu sa recunoasca un medic profesionist si dedicat, asa ca, la fel ca si in cazul doctorilor de oameni, unii gasesc medici pentru animalele lor care le fac mai mult rau decat bine.

Cum imi dau seama ca un medic veterinar e bun?

Este destul de dificil sa gasim un medic veterinar pe mana caruia sa ne lasam animalul, mai ales ca majoritatea isi iubesc animalul de companie la fel ca pe un copil. Asa ca, nu-ti permiti sa-ti lasi animalul pe mana oricarui veterinar. Dar cum ne dam seama ca un veterinar este bun? Cum putem avea incredere in cunostintele lui si in capacitatea sa de a lucra cu animalele?

Cum nu putem percepe gradul de profesionalism si de cunostiinte pe care un medic il are decat asumandu-ne riscul de a ne lasa animalul pe mana lui, putem avea totusi incredere in opinia altora. Cum prima varianta nu este deloc o optiune, putem avea incredere in recenziile pe care fostii pacienti le fac. Daca acestia sunt multumiti, iar animalele lor sunt bine, atunci si medicul respectiv stie ce are de facut. Ce poate fi mai relevant decat faptele in sine?  Nici macar experienta, nici macar daca medicul este tanar sau batran, nu poate cantari mai mult decat faptele in sine pe care le-a facut.

Un aspect important pe care un medic veterinar trebuie sa il aiba in vedere si la care trebuie sa fim atenti este controlul emotional al acestuia. Impulsivitatea, agitatia, tonul ridicat, vocea impunatoare nu sunt altceva decat lucruri care vor face animalul sa devina agitat. Acest lucru poate fie sa ingreuneze munca medicului din ce in ce mai mult, fie poate imbolnavi mai rau animalutul si il poate face necooperant. Astfel, veterinarul trebuie sa fie calm, linistit, dar si agil, cu un ton cald si care sa arate animalelor siguranta si iubire. Problemele de acasa nu isi au locul in cabinet si nici esecurile de la locul de munca nu trebuie sa influenteze viata de familie.

Pe langa trasaturile enumerate mai sus, medicul veterinar trebuie sa fie extrem de atent, agil si rapid. Responsabilitatea pe care un medic obisnuit o are si unul veterinar – viata. Ea trebuie salvata, iar uneori este o chestiune de timp. Prin modul in care lucreaza medicul si prin cum jongleaza cu aceste trasaturi ne putem da seama si de profesionalismul lui. Un medic bun se misca atent, merge direct la tinta, fara ezitari sau fara sa traga de timp, sigur pe el, dar in acelasi timp are mereu grija sa linisteasca animalul, asta in cazul in care el nu este tranchilizat. Si atunci insa rapiditatea si precizia sunt extrem de importante.

Un lucru pe care multi oameni nu il stiu este ca medicul veterinar nu lucreaza doar cu animalele domestice, doar cu pisici, catei si animalele de ferma. Un medic veterinar are nevoie sa cunoasca anatomia si comportamentul fiecarui animal, pasare, insecta sau reptila de pe planeta. Un medic bun va sti sa se adapteze si va opera la fel de bine si o pisica si un rinocer.