Federatia Medicilor Veterinari Practicieni in urma discutiilor cu membrii si expertii sai a dezvoltat urmatoarele Directive Veterinare de Management a Sanatatii Cirezelor de Bovine, Porci, de Rumegatoare mici si de management a sanatatii pasarilor.
Pe baza acestor directive trebuie descrisa activitatea ordonata veterinara cu privire la gestionarea sanatatii efectivelor de animale cu accent pe tratamentul individual veterinar si pe dezvoltarea viitoare a tratamentului veterinar curativ al efectivelor sub aspecte epidemiologice si preventive.
In Germania a fost nevoie de 20 de ani pentru ca aceste concepte pentru gestionarea sanatatii efectivelor de animale sa fie elaborate si adoptate practic, pe baza sectorului privat. In timpul anilor 70 in fosta RDG au fost introduse programe ample de supraveghere sanitar veterinara in productia agricola. Programe similare au fost create in Europa si in tarile din afara Europei.
Recent a putut fi demonstrat faptul ca, pe langa beneficiile economice oferite de catre Managementul Veterinar al Sanatatii, cresterea calitatii si securitatii au devenit aspecte esentiale. Extinderea garantiei crescute a produsului in productia agricola primara (RL 1999/34/EG) precum si asa zisul concept Sigur la masa (Regulamentul 178/2002) au devenit de o importanta desosebita in aceasta conexiune.
Prin acest ultim regulament se incearca garantarea urmarii complete a tintei in cadrul lanturilor de productiei pe verticala si prin aceasta strategie realizarea unei securitati calitative de la inceputul productiei initiale si pana la consumatorul final. Combinatia dintre Stabil la masa si Garantia Extinsa a Produsului necesita sisteme de asigurare a calitatii pentru fermieri. La acestea se adauga si alte reglementari UE precum Pachetul comunitar de igiena UE (Regulamentele [EG] nr 852-854/2004)si Deciziile de Eco - Conditionalitate (Regulamentul [EG] nr. 178/2003).
Luand in considerare aceste conditii cadru pentru productia primara agricola, Managementul Veterinar al Sanatatii Efectivelor este in masura sa ofere servicii pretioase nu numai pentru sanatatea si bunastarea animala dar si pentru protectia sanatatii animalelor si paza juridica a administratorului de exploatatie agricola.
Managementul Sanatatii Veterinare a Efectivelor de Animale este un instrument la care nu se poate renunta datorita achizitiei continue si metodice, analizei si evaluarii datelor relevante pentru procesul de securitate si de asigurare a calitatii produselor si a sistemelor de certificare in productia primara a alimentelor de origine animala.
Aceste Directive nu trebuie intelese ca o Lista de Verificare. Din contra, cu ajutorul lor, sistemul de baza al muncii, cei mai importanti factori si importanta lor pentru sanatatea animalelor in managementul efectivelor, toate trebuie descrise.
Pentru a asigura o dezvoltare dinamica a Directivelor pentru Managementul Sanatatii Efectivelor de Animale a fost creata o comisie sub umbrela Federatiei Medicilor Veterinari Practicieni din Germania.
I. Definirea Managementului Veterinar al Sanatatii Animalelor
Managementul Veterinar al Sanatatii Animalelor este o parte integrala a managementului sanatatii efectivelor de animale. El cuprinde aplicarea regulata, planificata si sistematica a cunostintelor de specialitate a veterinarilor pentru care scopul este acela de a sprijini proprietarii de animale in crearea, imbunatatirea si in mentinerea sanatatii animalelor precum si optimizarea performantelor animalelor. Proprietarul de animale (producatorul primar) castiga prin acestea mai multa siguranta din punct de vedere legal prin intermediul medicului veterinar care are grija de managementul sanatatii efectivelor.
II Criteriul Managementului Veterinar al Sanatatii Efectivelor
- Pe de o parte sunt activitatile veterinare de preventie, profilactice si curative care sunt stabilite contractual in scris intre medicul veterinar si proprietarul de animale. Pentru a garanta o munca continua este necesara o perioada de minim un an.
- Munca veterinarilor va fi efectuata regular si conform unui plan
- Pentru a asigura cel mai bun tratament posibil al efectivelor de care are grija, veterinarul va coopera cu veterinarul fermei si cu alti veterinari care au demonstrat cunostinte de expertiza speciala (veterinari care lucreaza precum consultanti). Administrarea produselor medicamentoase este rezervata pentru veterinarii care presteaza managementul sanatatii efectivului. Veterinarilor care lucreaza precum consultanti nu le este permisa administrarea de medicamente.
- Diagnosticele veterinare sunt disponibile ca urmare a examinarilor corespunzatoare realizate si sunt documentate intr-un mod ordonat.
- Principalii factori pentru sanatatea, bunastarea si performantele biologice ale animalelor sunt analizati in mod regulat si sunt luati in considerare in managementul sanatatii efectivelor.
- Sunt luate in considerare cerintele privitoare la protectia mediului, a consumatorului si a animalului
- Medicii veterinari observa masurile igienice necesare
- Sunt asigurate tratamentele imediate de urgenta ale animalelor individuale si ale efectivului
- Este pusa la dispozitie o documentatie pentru descoperirile, diagnosticele si recomandarile veterinare pentru calitatea sistemelor de management.
III. Premisele in exploatatiile agricole
- Ferma are deja o documentatie corespunzatoare pentru sistemul de managemnt al calitatii.
- Toate datele relevante pentru sanatatatea animalelor si protectia animalelor vor fi prezentate entru inspectie. Acestea includ, de asemenea, toate rezultatele relevante de examinare care au fost stabilite de catre terti
- La ferma trebuie nominalizata o persoana responsabila cu discutiile cu medicul veterinar care are grija de managementul efectivelor.
- Inspectiile la ferma vor fi planificate in timpul de ingrijire a fermei si a bunastarii efectivelor.
- Proprietarul de animale asigura observarea masurilor necesare de igiena
- Proprietarul de animale informeaza veterinarul care are grija de managementul sanatatii efectivelor despre orice deviatie de la sanatatea si statusul performantei care apar in cadrul efectivelor de animale
- Administrarea medicamentelor va fi facuta in concordanta cu directivele veterinarului si va fi documentata de catre proprietarul de animale in mod corespunzator.