Malformatia Chiari la cainii de talie mica

malformatia_chiari_la_cainii_de_talie_mica_400Un nou studiu a identificat efectul specific malformatiei Chiari, pe care il are asupra formei craniului si creierului unui caine. Aceasta afectiune s-a raspandit ca urmare a reproducerii selective si afecteaza multe rase de cani de talie mica, care sunt crescuti sa arate mai mult ca o pausa, precum Griffon de Bruxelles, Spanielii Cavalier King Charles, Chihuahua si incrucisarile lor.

Cercetatorii au masurat craniul, creierul si vertrebele a 155 de caini din rasa Griffon de Bruxelles si le-au comparat cu cele ale cainilor care sunt afectati de malformatia Chiari, cu cele ale cainilor normali din aceasi rasa. Ei au descoperit ca Griffoni cu afectiunea Chiari au fruntile mai inalte, lucru care a modificat si forma creierului, iar in cazul cainilor afectati serios de aceast boala, cerebelul le-a fost impins sub partea principala a creierului.

Chiar daca aceasta poata poate fi asimptomatica, in randul multor caini, malformatia poate cauza dureri de cap, probleme motoriisi chiar paralizie. Boala poate afecta si oamenii, atunci cand anumite oase ale craniului fuzioneaza prea devreme, impingand anumite parti ale creierului printr-o deschizatura la baza craniului. In prezent 1 din 1280 de oameni sufera de aceasta boala. O srie de cercetatori d ela Universitatea din Surrey colaboreaza cu cativa geneticieni la Universitatea din Montreal, in speranta ca vor intelege mai bine aceasta boala si ca vor reusi sa imbunatateasca tratamentul atat in randul oamenilor cat si al cainilor.

Docorul coordonator al acestei investigatii, Dr. Clare Rushbridge de la Scoala de Medicina Veterinara a Universitatii din Surrey a declarat ca malformatia Chiari poate fi descrisa ca atunci cand incerci sa safaci un picoor mare sa incapa intr-un pantof mic. POate fi foarte dureroasa, cauzand dureri de cap si presiune asupra creierului, fapt ce poate duce la umplerea cavitatilor maduvei spinarii cu lichid. Cele mai recente descoperiri sunt semnificative pentru ca mai departe acest studiu si ne permit sa identificam care gene ar putea fi asociate cu aceasta boala. Urmatorul pas este acela de a aplica tehnica si in cazul altor rase care sufera de malformatia Chiari si sa investigam cai mai sofisticate de scanare, astfel incat riscul bolii sa fie detectat mult mai usor, la o varsta mai frageda, preferabil cu realizare aunei singure scanari RMN.

De asemenea doctorii vor sa implice si crescatorii de caini, carora sa le ofere sfatri despre aceasta boala, dar este important ca publicul sa recunoasca faptul ca felul in care crestem un caine pentru a-i face sa arate intr-un fel anume, s-ar putea sa nu fie in cel mai bun interes al animalului.