Fizioterapia veterinara la caini si pisici

1_400_421Reabilitarea prin fizioterapie este aparuta recenta in medicina veterinara. Prin definitie, reabilitarea reprezinta refacerea functiei normale dupa leziuni accidentale sau chirurgicale,  boli acute sau cronice. Reabilitarea se practica pentru a reduce durerea, pentru a relua mobilitatea si a regenera masa musculara traumatizata, grabirea procesului reparator si scaderea sanselor la viitoare complicatii.

Serviciul de fizioterapie pentru caini si pisici a fost creat pentru a ajuta animalele cu diferite afectiuni neurologice si locomotorii. Fizioterapia postoperatorie este o tehnica medicala frecvent  folosita in practica, cu rezultate satisfacatoare, ce face parte din tratametul postoperator standard, avand o mare pondere in succesul final al interventiei chirurgicale.Clinicile veterinare au ca pacienti un numar mare de caini varstnici cu deficiente locomotorii, datorate degenerarilor articulare instalate o data cu inaintarea in varsta. Pentru a veni in sprijinul lor, clinicile se doteaza cu o combine de fizioterapie care au o multitudine de programe de electro-terapie si laser-terapie cu foarte bune rezultate in afectiunile neurologice si locomotorii.

Fizioterapia, atat cea cu laser cat si cea de electro-terapie, poate fi folosita in afectiunile neuro-locomotorii acute rezultate in urma unor miscari bruste. De asemenea, mai poate fi folosita atat in afectiunile cronice, ca de exemplu: artroze, osteofite (ciocurile pe coloana), afectiuni degenerative cat si in afectiuni cronice cu un puseu acut.

Cainii de talie mare (peste 25 kg) datorita greutatii si efortului fizic, dupa o anumita varsta fac osteofite (ciocuri pe coloana), tasari vertebrale, hernii ale discurilor intervertebrale, calusari defectuoase. Aceste afectiuni sunt insotite de dureri, urmate de afectarea mersului sau incoordonare a trenului posterior.Acest serviciu de fizioterapie canina impreuna cu tratamentul medicamentos imbunatatesc considerabil calitatea vietii cainilor cu astfel de probleme. In anumite situatii, ca de exemplu herniile grave de disc cu puternica compresiune medulara, fizioterapia ajuta numai dupa interventiile chirurgicale.

Fizioterapia se foloseste cu succes in refacerea motorie-functionala, imbunatatirea mobilitatii articulatiilor, micsorarea durerii si prevenirea disfunctiilor permanente-ireversibile si atrofiilor musculare. Eficienta maxima este obtinuta atunci cand se stabileste tehnica fizioterapiei postoperatorii in paralel cu tehnica chirurgicala si cu tratamentul medicamentos adjuvant.

logo_400Fizioterapia se va recomanda si efectua numai de catre medicii veterinari, dupa un examen complet clinic si paraclinic, dupa stabilirea unui diagnostic cert si stabilirea zonei si gradul de afectare, dupa investigatii atente radiologice si examene biochimice eventual ecocardiologice. Stabilirea programului de fizioterapie se face in functie de diagnosticul de certitudine, interventia chirurgicala aleasa, de greutatea animalului, de varsta animalului, de gradul leziunilor-postraumatic de localizarea lor, de evolutia lor, uneori fiind necesare proceduri complexe de lunga durata.

Este foarte important de luat in calcul greutatea-dimensiunea animalului, cu cat este mai mare-mai greu  procedurile fizioterapice sunt ingreunate  sau chiar imposibil de realizat. Pe intreaga perioada a fizioterapiei trebuie realizata si inregistrata evolutia cazului  urmata o atenta observare a progreselor si ajustarea terapiei medicamentoase in functie de aceste progrese. Tratamentul medicamentos si fizioterapia trebuie sa se completeze reciproc pentru a avea un succes final garantat. Tot in acest sens medicul chirurg, alaturi de medicul curant si medicul fizioterapeut trebuie sa colaboreze strans pentru a obtine un rezultat maxim.