Elemente de baza in ingrijirea iguanei

 

 

 

 

 

 

In ultimul timp iguanele au devenit animale de companie cautate. De aceea trebui mentionat ca acestea au nevoi specifice de ingrijire diferite de cele ale cainilor si pisicior. I

Iata cateva sfaturi pentru a va mentine iguana sanatoasa si fericita:

 

Iluminarea

1_52

In salbaticie, iguanele petrec majoritatea timpului in soare. In captivitate, lumina solara nefiltrata este importanta pentru formarea si asimilarea vitaminei D. Iguanele au nevoie de vitamina D pentru a procesa calciul din corp, la fel ca si oamenii. Razele UV sunt benefice ca si complement al luminii solare. Este bine insa ca iguana sa beneficieze saptamanal de cateva ore de lumina solara naturala, pe langa iluminarea artificiala pe care trebuie sa i-o asigurati pe durata zilei (12 ore din 24). Iluminarea artificiala este si o sursa buna de caldura, un alt factor important pentru buna dezvoltarea a unei iguane.

 

Alimentatia

2_08

Iguanele sunt animale erbivore. Leguminoasele de culoare verde inchis, precum stevia, frunzele de mustar, gulie si papadie, precum si mici cantitati de varza furajera si spanac bine tocate, sunt sanatoase pentru iguane. Este foare important sa nu hraniti niciodata o iguana cu proteine animale.

In plus, aceste animale au nevoie sa le fie administrat un supliment de calciu. Este bine sa va consultati cu medicul veterinar pentru dozarea corecta a suplimentului si pentru alegerea acestuia.

Hranirea iguanei cu mancare potrivita o va face sa se dezvolte armonios. Cei de la petshop vor stii sa recomande mancarea potrivita. Iguanele sunt animale omnivore. Ele se hranesc atat cu insecte cat si cu legume. Le plac foarte mult legumele proaspete precum salata verde si morcovii.

Apa trebuie schimbata zilnic deoarece iguana nu doar bea ci face din cand in cand si baie in apa din vas. De aceea apa trebuie pusa intr-un vas in care iguana sa incapa.

 

 

Temperatura mediului inconjurataor

3_04

O temperatura a mediului inconjurator nepotrivita poate impiedica buna digestie a iguanelor, poate afecta sistemul imunitar si poate duce la letargie. Temperatura din cusca iguanei trebuie sa fie cuprinsa intre 29 si 35 grade celsius ziua si 24 de grade noaptea.

 

Culcusul

Cel mai bun culcus pentru cusca iguanei este format din ziare sau prosoape de hartie, avand in vedere ca trebuie inlocuit zilnic. Culcusurile din stiuleti, nisip, pietris, rumegus, coaja de copac nu sunt recomandate, pentru ca iguanele au tendinta de a le manca, ceea ce le-ar putea face rau.

 

Compatibilitatea cu alte animale de companie

4_03

Foarte multi proprietari de iguane detin si alte animale. Modul in care iguana va coexista cu celelalte animale depinde de multi factori, inclusiv de personalitatea acesteia, de personalitatea celorlalte animale, modul in care se face legatura intre ele si modurile lor de viata. Este foarte important, atunci cand "prezinti" o iguana celorlate animale, sa incerci sa le incurajezi sa se simta confortabil unul in prezenta celuilalt si sa incercati sa observati reactiile acestora si modul in care se trateaza reciproc. Nu incercati sa grabiti lucrurile. Obisuiti-va animalele treptat cu prezenta iguanei, si invers.

 

Tratament

5_02

Iguanele sanatoase au nevoie de o vizita la medicul veterinar cel putin o data pe an, pentru un control de rutina, incluzand vaccinarea. Daca observati ca a devenit letargica, ii apar bube pe piele sau incepe sa schioapete, duceti-o imediat la medicul veterinar. Acestea sunt semnele unei boli metabolice a oaselor, care poate fi fatala daca nu primeste imediat ingrijire medicala. Adesea, iguanele sunt duse la veterinar la cateva saptamani dupa debutul anorexiei, al depigmentarii pielii, letargiei si al altor semne de boala. Cele mai des intalnite probleme de sanatate la iguane sunt abcesele, bolile degetelor de la picioare, parazitii si stomatitele.

 

Gazduirea

6_04

Iguanelor nu ar trebui sa li se permita sa circule libere prin casa. Acvariile mari din sticla, poliuretan sau plasa sunt necesare pentru acomodarea iguanei. Cusca iguanei trebuie curatata frecvent (1-3 ori pe saptamana). Atunci cand faceti acest lucru, nu folositi niciodata sapun, inalbitor sau alte substante chimice. Mirosul pe care il degaja aceste substante este suficient pentru a omori o iguana. Folositi pur si simplu apa fierbinte si o perie aspra, si spalati chiar si pietrele, betele si celelalte elemente decorative. Fiti foarte atenti, pentru ca iguanele au obiceiul de a ascunde in "pestera" lor diverse obiecte (bucati de asternut, hrana, etc.). Asternutul ar trebui schimbat zilnic.

 

Acum ca am stabilit ce trebui sa cuprinda mediul in care o iguana ar fi fericita trebuie sa vedem cum ne putem imprieteni cu o iguana. Iguanele au un comportament diferit, dar si o personalitate proprie, ca de altfel si oamenii. Unele sunt foarte timide, altele sunt foarte curajoase si le place sa se ataseze de oameni. Vei ajunge sa iti cunosti foarte bine iguana atunci cand vei avea o relatie foarte buna cu ea.
Daca vrei sa ai o relatie de prietenie buna cu animalul tau incearca sa nu il ameninti niciodata. Scoate-o afara cateva minute in fiecare zi. Treptat va trebui sa faci acest lucru mai des si pentru perioade mai mari de timp. Nu iti umili niciodata animalul deoarece el simte acest lucru. Daca ii arati ca il iubesti veti deveni prieteni foarte repede.

Iguanele pot trai intre 10 si 50 de ani daca sunt ingrijite adecvat.