Veterinar

VeterinarPentru cei care nu stiu cine este si ce face un veterinar, chiar daca pare imposibil, putem sa-l definim intr-o maniera scurta si draguta – e omul in halat alb, care si-a petrecut o viata de om in scoli si care are grija de animalutul tau. Este o meserie care presupune in primul rand vocatie si daruire. Cu acestea vin la pachet si atentia, responsabilitatea, agilitatea, blandetea si rabdarea.

Ce-mi trebuie pentru a deveni medic veterinar?

Cand eram mici, cele mai importante optiuni erau profesor, astronaut si veterinar. Astea sunt raspunsurile clasice. Apoi crestem si ne dam seama ce presupun meseriile pe care noi ni le doream. Nu prea iti mai vine sa devii profesor cand realizezi ce vei vedea la sfarsit de luna pe fluturasul de salariu. Cat despre astronaut, asta dispare cel mai usor. Daca avem vocatie si ne manifestam pasiunea si interesul de mici, atunci a fi medic veterinar este o optiune destul de buna pentru viitor.

Daca ne dam seama de la varste fragede de dragostea pentru animale si dorinta de a face ceva pentru ele, atunci este bine ca pregatirea pentru a deveni medic veterinar sa inceapa atunci. Carti, documentare si mai ales practica. Ne gasim un medic veterinar, il rugam sa ne permita sa-l ajutam la cabinet, voluntar bineinteles si incercam sa furam meseria si sa intelegem cat mai multe lucruri.

Dupa o practica de cativa ani, la terminarea liceului, incepe adevaratul test de vocatie. 6 ani de studii veterinare. Da, exact ca studiile unui cardiolog, unui stomatolog sau oricarui alt medic. Dupa finalizarea celor 6 ani grei de studii veterinare, urmeaza 3 ani de specializare. Ghici ce, fara cei 9 ani de studii universitare si postuniversitare nu poti profesa. Deci, multora li se disipa incet pasiunea si vocatia datorita volumului mare de efort si de cunostiinte acumulate pe care il presupun studiile.

Pe langa toate studiile de care are nevoie, medicul veterinar are nevoie si de cateva trasaturi de personalitate care vin in completarea cunostiintelor. Medicul veterinar trebuie sa aiba mult calm, rabdare si foarte multa dibacie. El trebuie sa fie atent si agil. Pe langa toate acestea, un medic veterinar trebuie sa fie o persoana blanda. Animalele au capacitatea de a simti temperamentul unui om si reactioneaza in consecinta. Daca esti o persoana vulcanica, impulsiva si agitata atunci aceasta meserie nu este pentru tine fiindca asa vor fi si animalele pe care va trebui sa le tratezi.

Meseria de medic veterinar este una foarte frumoasa si placuta, dar necesita si multa munca. Pe langa munca depusa pentru a profesa, nici dupa ce vei ajunge medic nu vei avea o viata usoara. Va trebui sa tratezi hamsteri, reptile, paianjeni si chiar si lei, ursi, bizoni si orice alt animal care are nevoie de ajutorul tau. Daca iubesti animalele si-ti doresti sa le ajuti, atunci aceasta meserie este una exceptionala. Satisfactia unui animalut sanatos si fericit compenseaza noptile nedormite din sesiunile studentiei si gramezile de notiuni invatate. Singura diferenta majora intre un medic veterinar si unul pentru oameni este ca oamenii pot intelege si comunica, pot sta atunci cand trebuie si cum trebuie si pot contribui la propria tratare. Cu animalutele e mai mult de munca, dar uneori tratamentul se poate transforma intr-o joaca.