Cele mai periculoase boli la pisici

Aproximativ sunt 70 de milioane de pisici, iar cele abandonate sunt purtatoare de boli periculoase, cea mai buna metoda de a-ti proteja pisica este sa o tii in casa.

Stand inauntru e mai putin probabil ca pisica ta sa se bata cu alte animale si scade si riscul ca aceasta sa se imbolnaveasca. O vei tine departe si de paraziti, si o vei proteja si de raceli sau otravire.

Pisicile de afara sau cele din adaposturi pentru pisici sunt predispuse la boli. Pisicile care stau in casa se pot imbolnavi si ele. Vestea proasta despre pisicile care se imbolnavesc este ca sunt greu de tratat. Este important sa tinem minte ca si alimentatia poate cauza probleme. Unele boli ale pisicilor sunt mai greu de tratat decat altele.

2_02Leucemia la feline

Leucemia felinei este o boala care se raspandeste prin urina, saliva si secretii nazale. Pisicile pot lua boala prin muscaturi, schimb de produse alimentare si boluri de apa, sau de la simpla convietuire cu alte pisici. Pisica mama poate transmite boala puilor, iar pisoii se imbolnavesc mai repede decat pisicile mature.

Unele pisici vor deveni imediat bolnave dupa contactarea virusului, iar la alte pisici simptomele bolii nu se vor manifesta timp de cateva saptamani. Leucemia poate duce la o serie de consecinte cum ar fi diaree, infectii ale pielii, boli de ochi, infectii ale tractului respirator, infertilitate, anemie, cancer. Orice boli cronice severe pot fi un semn de leucemie la pisici.

Desi nu exista un tratament pentru leucemie la feline, boala este usor de prevenit. Pastrarea pisicii in interior limitand expunerea la contactul cu alte pisici, mentinerea unui mediu de viata curat, vaccinarea pisicii pot ajuta la prevenirea leucemiei.

Virusul imunodeficientei feline

Spre deosebire de virusul imunodeficientie umane, contactul seual nu este un factor important in transmiterea virusului imunodeficientei feline. Acesta se raspandeste in principal prin muscaturi si contact cu pisici straine. Cu toate acestea spre deosebire de leucemie, contactul cu bolurile de apa si schimbul de hrana nu supun pisicuta la riscuri. Chiar si transmiterea de la pisica mama catre pui se intampla foarte rar.

Odata ce virusul intra in fluxul sanguin acesta poate ramane in stare latenta pana cand devine o boala activa. FIV vizeaza sistemul imunitar, pisicile care au aceasta boala prezinta un risc crescut de a avea infectii la nivelul ganglionilor limfatici, ulceratii pe limba, gingii inflamate, pierdeea in greutate progresiva, diaree, blana rara, anemie, boli de ochi si cancer.

Pentru a preveni FIV tine pisica in casa pana la vaccinare.

3_11Insuficienta renala

Insuficienta renala este o afectiune care poate duce la  moarte. Cauzele pot fi varsta, factori genetici, mediul. Insuficienta renala se poate manifesta in doua forme: acuta sau cronica. Insuficienta renala acuta este asociata cu o oprire brusca a functiei renale, in timp ce insuficienta renala cronica duce la o deteriorare progresiva a functiei renale.


O serie de simptome pot aparea ca urmare a unei boli de rinichi inclusiv urinare ecesiva, sete, greata, varsaturi, deshidratare, constipatie, pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate si letargie. Daca pisica are oricare dintre aceste simptome medicul veterinar poate verifica daca eista prbleme la rinichi.

Raceala

Pisoii cunt cei mai predispusi si mor aproape intotdeauna, chiar si cu tratament. Se poate raspandi prin fluide, fecale, purici si este transmisa prin alimente contaminate, litiere si imbracaminte.

Aceasta boala afecteaza tractul intestinal si ataca sistemul imunitar. Pisicile care sufera de rapciuga sunt susceptibile de a prezenta diaree, varsaturi, deshidratare, malnutritie si anemie. Simptomele includ depresia, pieredrea poftei de mancare, letargie. Tratamentul este agresiv deoarece boala poate ucide intr-o zi. Pisicile primesc de obicei transfuzii de sange, antibiotice si injectii cu vitamine pentru a combate boala.

Rabia felina

Pisicile turbeaza mai des decat orice animal domestic. Rabia este una din bolile cele mai periculoase la pisici pentru ca se poate transmite si la om. Rabia se raspandeste de obicei la pisici prin muscautir de animale salbatice. Aceasta boala da debilitate si atataca sistemul nervos.

Rabia poate fi inselatoare si poate avea o evolutie lenta. Boala se poate incuba in organism intre 2 si 5 saptamani. Simptomele includ slaba coordonare, conjunctivita, salivare, febra, comportament ciudat, depresie si pierderea in greutate. Nu exista niciun tratament sau remediu. Cel mai bine este sa ne aisguram ca pisica este vaccinata impotriva acestei boli.