Boli infectioase la papagali

Psitacoza, boala perusilor (febra papagalilor):

Bacilul care provoaca aceasta boala este chlamydia psittaci.  De obicei aceasta boala apare la pasari care ajung in contact cu alte animale. Fiind foarte contagioasa, ea se transmite cel mai usor prin aer, de aceea este expus si omul acestui pericol. Simptomele aceste boli sunt o respiratie foarte greoaie, stranut, conjunctivita, penele stau zbarlite, diaree, lipsa de pofta de mancare.
Din fericire tratamentul este foarte simplu si efficient si anume I se administreaza tetraciclina sau derivate de tetraciclina. Acest tratament se da de 5 ori la un interval de 10 zile.

1_51

Ascaris lumbricoides (limbrici):

Apare mai ales la papagalii care provin din Australia, dar si la celelalte specii de papagali, mai ales la cele care sunt tinute afara in voliere. Parazitul are o lungime de 15-35 mm, este galbui si sta in intestinele pasarilor.
Simptomele sunt: diaree, slabire, lipsa de apetit si in stadiu mai avansat se pot observa viermisorii in excremente. Pentru o diagnoza exacta si sigura este indicat sa duceti excrementele la o facultate de medicina veterinara sau la un veterinar cu posibilitati de analiza pentru a analiza daca exista ouale acestor viermisiori in excremente. Daca duceti excrementul la laborator este important s ail duceti in stare umeda ci nu uscata.
Daca credeti ca pasarea dumneavoastra este infectata cu aceasta boala, sau sunteti siguri, duceti-o la medical veterinar sau la facultate pentru a o trata.
Niste indicatii ar fi sa administrati pasarilor Papaya si oregano. Se spune ca acestea ar impiedica formarea limbricilor.

Diaree:

Diareea nu este o boala.   La pasarile sanatoase se poate observa in excremente ca partea neagra este separata de cea alba (partea urinara), la diaree aceastea sunt amestecate.
Poate aparea din cauza virusilor, bacterilor, cipercilor intestinali, boli ale rinichilor, otravire etc.
De obicei pasarile refuza mancarea cand au diaree. Pentru a cura aceasta trebuie sa le dati mei fiert, orez fiert, ceai de musetel. De obicei daca duceti papagalul la veterinar, le va administra medicamentele injectabil tocmai din cauza ca pasarile refuza mancarea.

2_07

Raceala:

Este una dintre cele mai intalnite boli la papagali, poate aparea la oricare specie. Va puteti da seama daca pasarea dumneavoastra este racita daca o vedeti ca e apatica, umflata in pene, stranuta (chiar si cu secretii), respira greu si se aud sunete ciudate de respiratie. Din pacate deseori, papagali iau raceala de la oameni, dar si din cauza schimbarilor bruste de temperaturi, daca stau in curent sau la aer prea rece.
Cum se cureaza aceasta boala? Pai in primul rand trebuie sa izolati pasarea de celelalte pasari pentru a nu le infecta si pe ele, dar in principal pentru a oferi pasarii bolnave linistea necesara petru a se vindeca. Caldura prin lumina rosie iar administrarea de vitamine este in aceste cazuri foarte importanta (Propolisul este foarte indicat deoarece actioneaza antibiotic impotriva multor bacterii si antimicotic impotriva multor ciuperci). Umiditatea aerului este foarte importanta, ea trebuie sa fie permanent la 50-55%.
Foarte mult ajuta si inhalatiile de ceai de musetel. Pentru aceasta faceti un ceai de musetel fierbinte, acoperiti colivia cu niste carpe umede si puneti ceaiul in asa fel in fata coliviei incat, aburii sa intre in colivie.
Daca in urmatoarele 2-3 zile nu obeservati o imbunatatire a starii de sanatate mergeti neaparat cu pasarea la veterinar.

Syngamus trachea, viremele traheal:

Apare mai ales la perusi si nimfe, dar poate aparea la toate speciile de papagali. Simptomele acestei boli sunt vomitatul, chiar si vomitatul cu mucoasa, probleme cu respiratia, pasarea inghite greu, depuneri negre-gri pe cioc, miros urat ca de mucegai din cioc, diaree verzuie. De vina pentru aceste simptome este parazitul Trichomona gallinae, care se stabileste in gatul pasarii. Acestor paraziti le place umezeala, de aceea se gasesc de obicei in apa de baut si vanitele pasarilor, in schimb ei sunt foarte afectati de caldura peste 50 grade, uscare, si solutii de dezinfectie. In mare parte sunt afectate pasarile cu un sistem imunitar slabit, (Lipsa de vitamina A, stress si lipsa de igiena ). Daca credeti ca pasarea dumneavoastra arata aceste simptome , trebuie sa o duceti de urgenta la un medic   veterinar pentru a-i administra medicamentatia necesara. Diagnosticarea se face in cateva minute sub un microscop. Boala este curabila, cu sanse bune de vindecare daca este depistata la timp.

Guta

3_03

Guta este de doua feluri si anume guta de incheieturi si guta de intestine. Guta de incheieturi este mai usor depistabila deoarece se formeaza noduri galbui pe piciorusele pasarilor. Guta de intestine duce de o bicei la moartea pasarii deoarece se depisteaza deobicei doar la sectionarea pasarii sau atat de tarziu incat functionalitatea rinichilor este redusa deja incat nu se mai poate face nimic pentru pasare. Aceasta boala apare mai ales la perusi dar si la nimfe. La guta de incheieturi, simptomele sunt foarte vizibile, noduri la degete, miscare greoaie, papagalul incearca sa se culce pe bete sau pe fundul coliviei pentru a evita greutatea pe picioare, picioarele sunt de obicei calde si umflate si violete. La guta de intestine sau rinichi nu apar de obicei simptome pana la moartea pasarii. Guta apare daca functiile de filtrare ale rinichilor numai sunt intacte, ceea ce duce la cresterea acidului uric in sange. Acestea se depun de obicei la incheieturi. Boala apare de obicei din cauza lipsei de vitamina A, mancare cu prea multe proteine, lipsa de apa. Cura pentru aceasta boala nu prea exista, in schimb se poate influenta decursul bolii. De exemplu visinele ajuta foarte mult, nu conteaza ca sunt proaspete, au fost inghetate sau este doar suc de visine.

Sindromul Going-Light (Makrohabdioza,Megabacterioza ) :

Poate aparea la toate speciile de papagali dar mai ales la perusi, nimfe si agapornisi. De vina pentru aceasta boala este o ciuperca pe numa Macrorhabdus ornithogaster care se stabileste in intestine si stomac. Simptomele sunt dupa cum spune si numele €œGoing-Light € slabirea pasarii, cu toate ca pasarea mananca bine, vomitatul de mucoasa gri, seminte nedigerate in excremente, diaree verzuie. Daca observati aceste simptome trebuie neaparat sa separati pasarea de celelalte pasari deoarece boala este contagioasa. Vindecatul de aceasta boala este relativa, de obicei boala duce la moartea pasarii, dar in unele cazuri s-a reusit vindecarea pasarilor. Cea mai eficienta substanta a fost Amphotericina B.

Knemidocoptes pilae :

4_02

Aceasta boala este una dintre cele mai des intalnite boli ectoparazitare la perusi. Aceasta boala este una din cele mai des intalnite boli la perusi.   Cu toate ca boala este specifica perusilor, nu este exclus sa apara si la nimfe si alte specii de papagali. Simptomele acestei boli sunt o depunere de o materie gri alba ca buretele pe fata, nas, mai ales la cioc, ochi si picioare. Pasarea se curata si se spala mai mult ca de obicei din cauza mancarimilor, neliniste, ciocul pasarii se poate deforma si sa creasca peste masuri, el devine foarte vulnerabil si se poate rupe. Pasarea va incerca sa se scarpine cu ghiarele in nas datorita mancarimilor mari pe care le are.   Parazitii de ca. 0,4 x 0,3 mm intra in piele, ca de ex pielea nasului, unde isi depune ouale. Prin penetrarea produsa de parazit si din cauza metabolismului parazitiilor, se inflameaza pielea. Dupa inflamare se formeaza acele depuneri sub forma de bureti. Terapia cea mai buna este desigur la veterinar, cereti €œFrontline pentru pasari € , acesta contine substanta Fipronil, care omoara parazitii. Puteti face asta si acasa dar atunci trebuie sa specificati la veterinar ce specie de papagal aveti, cam cat cantareste si sa fiti sigur de boala pe care o are. Puneti Frontline pe un betisor de urechi si palpati locurile afectate. Alternativa la Frontline ar fi Ivomec care are ca substanta activa Ivermectina. Este important sa faceti aceasta de 2-3 ori, altfel omorati numai parazitul nu si ouale acestuia. In principiu daca nu aveti de unde sa luati aceste produse si nu vreti sa asteptati pana vi le aduce veterinarul sau nu poate sa faca rost de ele, puteti utiliza ulei de parafina sau vaselina. Se pune la fel pe betisor si se unge pe locurile afectate.   Aceasta metoda se foloseste pentru a sufoca parazitii. Daca este totusi vorba de o pasare mai tare afectata sau observati depuneri in jurul ochilor, este totusi mai indicat sa folositi preparatele farmaceutice.

Candidoza:

Poate aparea la toate speciile de papagali. De vina pentru aceasta boala este ciuperca Candida albicans care afecteaza sistemul digestiv al pasarii. Papagalul arata palid, slabeste, in nari face niste depuneri albe, in excremente gasiti resturi de seminte nedigerate. Veterinarul ii va da pasarii pe cale orala medicamente (Antimycotice) impotriva ciupercii. In timpul terapiei este interzis sa le dati pasarilor amncaruri care contin zahar, cum ar fi betisoarele cu miere.