Beneficiile cainilor asupra copiilor cu autism

dogautism_400Multe familii se confrunta cu decizia de a lua sau nu un caine. Pentru familiile care au copii cu autism decizia poate fi si mai greu de luat. De curand, un cercetator al unei  universitati din Missouri a analizat acest aspect si a ajuns la concluzia ca parintii, indiferent daca au mai detinut un caine sau nu in trecut, au fost de parere ca prezenta unuia poate detensiona situatia si ofera copiilor oportunitatea de a invata ce inseamna sa fii responsabil.

Gretchen Carlisle, un cercetator de la Research Center for Human-Animal Interaction (centru de cercetare pentru interactiunea om-animal) din cadrul UM Colegiul de Medicina Veterinara a afirmat urmatoarele: “Copiii cu tulburari din spectrul autismului, au de multe ori dificultati in a interactiona cu alte persoane, fiindu-le astfel greu sa lege prietenii [...] in special copiii cu autism pot beneficia de pe urma interactiunii cu cainii, care pot oferi iubire neconditionata si le ofera copiilor companie fara a-i judeca in niciun fel.”

Carlisle a intervievat 70 de parintii care au copii cu autism. Aproape doua treimii din parintii implicati in studiu detineau caini, iar dintre acestia, 94% au afirmat faptul ca intre copiii lor cu autism si caini exista o legatura foarte putenica. Chiar si in familiile fara caini, 70% dintre parinti au evidentiat atractia copiilor lor fata de caini. Multi dintre parintii care detineau un caine, au afirmat ca au ales in mod special sa cumpere un caine datorita beneficiilor percepute pentru copiii lor cu autism.

“Cainii pot ajuta copiii cu autism, inlesnind interactiunea sociala.” a spus Carlisle. “De exemplu, copiii cu autism pot considera ca le este greu sa interactioneze cu alti copii din cartier. In cazul in care copiii cu autism isi invita colegii sa se joace cu cainii lor, atunci cainii pot servi pe post de pod de legatura care ajuta copiii cu autism sa comunice cu colegii lor.”

Parintii copiilor cu autism ar trebui sa ia in considerare sensibilatile copiilor lor cu atentie atunci cand aleg un caine, pentru a se asigura ca ofera o buna legatura intre copil si caine” sustine Carlisle. De asemenea Gretchen Carlisle mai este de parere ca aducerea unui caine in cadrul unei familii este un pas mare, dar pentu familiile copiilor cu autism acesta decizie ar trebui luata mult mai in serios. Daca un copil cu autism este sensibil la zgomote puternice, alegerea unui caine care are tendinta sa latre des, nu va fi una potrivita. In cazul in care copilul are sensibilitate la atingere, este mult mai potrivit un caine cu blana moale, precum un poodle, decat unul cu blana aspra sau care se poate incurca usor precum cea a terrierilor.

Carlisle recomanda parintilor sa-si implice copiii cu autism in alegerea unui caine, intrucat multi copiii cu aceasta afectiune stiu ce calitati isi doresc de la un caine. In plus, daca parintii isi pot implica si copii in alegerea unui caine pentru familia lor, le-ar putea fi mult mai usor copiilor sa aiba o experienta pozitiva cu animalul atunci cand ajung acasa.

Desi studiul s-a adresat familiilor afectate de autism care detineau  un caine, Carlisle este de parere ca un caine nu este o alegere potrivita pentru orice copil cu autism. Ea este de parere ca in timp ce cainii sunt potriviti pentru anumiti copii cu autism, aceasta regula nu poate fi generalizata. Pentru unii copii cu autism sunt mai potrivite animalele precum caii, iepurii sau pisicile, acestea indeplinind mult mai bine nevoiele copiilor respectivi.

Acest studiu ne ajuta sa intelegem rolul animalelor de companie in imbunatatirea vietii copiilor cu autism si ajuta profesionistii din domeniul sanatatii sa invete cum sa ghideze mai bine familiile cand vine vorba de alegerea unui animal.

Studiul intitulat in engelza “Pet Dog Ownership Decisions for Parents of Children With Autism Spectrum Disorder” a fost publicat la inceputul anului in Journal of Pediatric Nursing (Jurnalul de Ingrijire Pediatrica) iar acest articolul a fost realizat pe baza unor materiale puse la dispozitie de Universitatea din Missouri – Columbia.