Au fost descoperite urme antice de labute de catel

ancientpuppypawprintsfoundonromantiles670x440_400Urmele de labute si copite lasate de cateva animale curioase, s-au pastrat pentru posteritate pe placi antice romane descoperite recent de arheologi in Anglia. Nick Daffern, project manager senior la Wardell Armstrong Archeology a afirmat ca “Acestea sunt descoperiri frumoase, intrucat reprezinta un instantaneu, un moment unic in istorie. Este palcut sa ne imaginam o persoana iritata urmarind un caine sau un alt animal in incercarea de a-l goni departe de placile proaspat create.”

Artefactele, care au aproape 2000 de ani vechime, au fost gasite in zona Blackfriars din Leicester, orasul englez in care au descoperite in 2012 intr-o parcare, oasele regelui Richard al III-lea.

Arborele genealogic al unei familii de caini care dateaza de 2 miloane de ani

Cel putin o tigla contine urmele lasate de labele unui caine, iar alta tigla este marcata cu amprentele copitelor unei oi sau capre care a calcat pe lut inainte ca acesta sa se usuce.

Un alt arheolog de la Wardell Armstrong, Philips Briggs a declarat: “Gandul meu initial s-a intreptata catre dificultatile pe care le intampina un producator de tigla roman, cu toate aceste incursiuni ale animalelor care aveau loc tot timpul.

Aceste tigle au fost gasite in straturi de moloz, reprezentand o baza tare pentru podelele ulterioare, dar contextual original in care au fost folosite “artefactele” nu este clar. Daffern a mai spus ca inca nu se stie daca tiglele au fost parte componenta a unei cladiri mai vechi, sau au fost aduse aici din alta parte, cu scopul de a ridica si stabiliza pamantul.

Leicester a fost cetatea de baza aunui grup din Era de Fier, cunoscut sub denumirea de tribul Corieltauvi, si a ramas un oras important chiar si dupa ocuparea Britaniei de catre romani, in primul secol. Acets lucru s-a intamplat pentru ca cetatea era localizata de-a lungul drumului Fosse, un drum roman care facea legatura intre Anglia de sud-vest cu East Midlands.