Animale salbatice

Animale salbaticeTara noastra are o multime de animale salbatice la campie, mare sau munte. La nivel mondial vanatoarea, braconajul si distrugerea habitatului duce la disparitia a mai multor specii de animale. Totodata, animalele salbatice au adus multe beneficii omului si au avut un impact foarte mare asupra solului. Foarte multe animale au, de asemenea, seminificatie religioasa in anumite parti ale lumii. In aceste specii se incadreaza efefantii, soimii, serpii si alte animale.

Unul dintre animalele salbatice din Romania este ratonul. Habitatele ratonului sunt padurile mixte, dar si cele de foiase. De asemenea, datorita capacitatii de adaptare, ratonul s-a extins si in mastlini, zonele montane, dar si in mediul urban. Blana sa este gri si deasa pentru a-l proteja de vremea rece. Caracteristica sa distincta a ratonului este reprezentata de labele din fata care au o dexteritate foarte mare, dar si coloritul blanii.

Ce animale salbatice exista in Romania?

Un alt animal care traieste in Carpatii Romaniei este rasul. Acesta face parte din grupul felinelor. Talia sa este foarte mare si este cunoscut si sub numele de Lynx. Lynxul poate fi gasit sub diferiteforme, acest gen fiind foarte variat. Rasul carpatin, rasul canadian si rasul rosu se gasesc in numar foarte mare, insa rasul iberic este pe cale de disparitie. Rasii carpatini se extind pe o arie foarte mare, traind atat in Europa cat si Asia. Populatia speciei este estimata la aproximativ 55 de mii de rasi dintre care foarte multi traiesc in Rusia si Europa de Est. In tarile aflate in Europa Centrala, dar si de-a lungul Carpatilor populatia rasilor este in crestere, dar este izolata. In afara de Rusia, pe locul 2 este Romania, numarul rasilor atingand numarul de 2050 de indivizi. Au existat multe incercari de a introduce rasul si in habitatul Sloveniei si al Elvetiei, insa fara succes.

Un alt pradator care se afla in padurile din Romania este lupul cenusiu. Acesta prezinta un corp robust de 1.5m. Greutatea sa este de 50 kg, iar in unele cazuri este de 70 kg. Blana sa variaza de la cenusiu la brun-cenusiu. Din cauza procesului de naparlire, lupul are o blana mult mai inchisa la culoare in timpul verii, iar iarna, culoarea blanii este mult mai deschisa. Acest pradator, ca si cainele si vulpea face parte din rasa Canidae, denumirea stiintifica fiind Canis lupus. Chiar daca nu este un carnivor foarte mare sau chiar foarte puternic, acesta s-a impus inca din vechile timpuri, fiind simbolul dacilor.

Un animal care poate fi considerat o emblema este cerbul. Acestia sunt mult mai mari decat caprioarele si au coarne caduce. Greutatea lor este cuprinsa intre 180 si 300 kg, iar caprioarele au o greutate intre 80 si 150 kg. Cerbii isi pierd coarnele in fiecare luna martie, la inceput. Acest fenomen se poate extinde pana in luna mai. Cerbul face parte din familia Cervidae si  face parte din clasa rumegatoare, paricopitate. Din aceasta familie fac parte aproximativ 45 de specii, orecum renul, caprioara si elanul. Elemenul caracateristic este reprezentat de coarne ramificate care cresc doar la masculi. Culoarea sa este brun-roscata.