Animale domestice

Animale domesticeDe-a lungul axei timpului omul a domesticit foarte multe animale din nevoia sa pentru hrana. Asadar, si astazi omul creste si ingrijeste animale domestice in gospodarie pentru pene, oua sau carne. Ziua, animalele sunt hranite cu malai, grau sau boabe, iar noaptea, acestea sunt adapostite in cotete. Aci sunt amenajate cuiuburi pentru oua si clocitori. De asemenea omul are un venit pe baza animalelor domestice deoarece o vaca poate produce mai mult lapte intr-un an decat ar putea consuma un om. Pisicile deobicei dorm toata ziua, caii dorm in picioare, iar vacile si oile mereu se aseaza sa rumege.

Animale domestice existente in tara

Unul dintre cele mai intalnite animale este rata. Aceasta se gaseste in foarte multe locuri in lume, mai putin in Antarctica. Numele ei este dat unei varietati de specii care fac parte din familia Anatidae. Sunt iubitoare de apa si adeseori se plimba pe lacuri si rauri. Sunt pasari de apa, precum lebedele si gastele, doar sub o forma mult mai mica. Acestea pot fi gasite pe suprafetele apelor duci si sarate. Pot consuma plante acvatice, amfibieni mici, ierburi, moluste mici si viermi, dar se pot hrani si sub apa.

In Antichitate capra era numita si vaca saracului deoarece aceasta poate trai in conditii ostile. Este un animal foarte vioi, fiind interesata de absolut tot ceea ce se intampla in jur. Se adapteaza foarte bine in orice mediu in care traieste. Iedul este considerat cel mai iubit pui de animal, fiind inofesiv cu copiii si extrem de jucaus. In cazul in care nu exista posibilitati de pascut, capra poate manca si pana la trei kilograme de hrana uscata. Aceasta se nu poate satura repede si cu un singur fel de hrana uscata, asadar se recomanda o alimentatie extrem de variata. In sezonul rece se recomanda fan, paie si sfecla.

Pisica de casa sau pisica domestica, cunoscuta si sub numele de Felis cactus este un mamifer din familia Felidae. Este cel mai cunoscut animal domestic la nivel mondial si traieste alaturi de oameni de peste 9000 de ani. Este extrem de apropiata de oameni. Aceasta a fost initial folosita de catre egipteni pentru alungarea soarecilor din temple. Chiar daca a fost domesticita, pisica inca poate trai in salbaticie, unde poate forma colonii. Conform studiilor, arheologii au demonstrat ca egiptenii au fost prima civilizatie care a domesticit pentru prima data pisica.

Cainii sau Canis lupus familiaris sunt stramosii cainilor din zilele de azi si au fost imblanziti cu aproximativ 10000 de ani in urma. Aceasta imblanzire a fost benefica pentru ambele specii. In primul rand cainele il apara pe om, iar cainele o sa aiba un adapost si va fi hranit. Nu toata lumea poate avea grija de un caine. A creste un caine inseamna mult mai mult decat hrana si scoaterea la plimbare. Daca stapanul nu este atent la nevoile sale, acesta se poate imbolnavi si poate deceda. A avea grija de un caine inseamna cresterea acestuia si ingrijirea lui intreaga sa viata. Foarte multa lume spune ca a avea un caine inseamna a avea un copil.