Cum sa inveti papagalul sa vorbeasca


Unul din motivele pentru care oamenii iubesc papagalii este abilitatea lor de a vorbi. Oamenii iubesc vocile papagalilor, probabil mai putin atunci cand tipa, si sunt incantati sa comunice cu ei, fiind frumosi si inteligenti.

2_22Nu trebuie sa cumperi un papagal asteptamd sa fie un geniu vorbitor. De fapt iti poti asuma ca pasarea nu va vorbi niciodata, si sa nu o abandonezi sau ignori din cauza ca nu vorbeste.

Multi papagali invata sa vorbeasca atunci cand stau foarte mult cu oamenii, stau cu alti papagali care vorbesc sau fac parte dintr-o specie cu abilitati de vorbire speciale.

Cei mai buni vorbitori sunt perusii mici care detin recordul la vocabular. Cu toate aceste perechile si papagalii de sex feminin, in general, nu invata sa vorbeasca.

Papagalii sunt vorbitori prin natura. Vorbitul este un alt mod de a comunica cu tine. Daca ei pot comunica bine fara cuvinte de ce sa se deranjeze sa invete sa vorbeasca? Din acest motiv este bine sa asociezi momente placute cu cuvintele pentru a ii face sa vorbeasca. Poti incerca sa ii inveti si cuvinte care ti se par cool dar este dificil si uneori nu functioneaza.  Papagalii Grey sunt considerati cei mai buni vorbitori deoarece au capacitatea stranie de a vorbi foarte uman. Cei mai multi papagali au voci de papagali care in mod clar nu suna uman. Oamenii au fost pacaliti de un gri african datorita capacitatii sale de mimetism. 

Vorbind despre comunicare, cum ti-ai putea invata papagalul a vorbeasca? Gandeste-te la modul in care un copil invata sa vorbeasca auzind cuvinte si asociandu-le cu ceea ce faci.

Cand intrii in camera spune “Buna!”.

Cand le dai mancare spune “Yummy! Cereale!”.

Cand le faci curat spune “Uhh! Dezordine!”.

3_16Copilul invata cuvinte pentru ca intelege ca acestea se refera la ceva ce se intampla in jurul lui. De asemena acestea se refera la amotii. In cazul in care copilul te imbratisaza si spune “Te iubesc” , copilul intelege aceste cuvinte cu sensul asociat de o imbratisare. Cel mai bun mod de a invata pasarea sa vorbeasca este sa asociezi de fiecare data acelasi cuvand cu aceeasi activitate. De ce crezi ca pasarile au tendinta de a invata numele lor mai intai? Pentru ca acest cuvant este asociat cu faptul ca stapanul vine si ii acorda atentie.

Majoritatea cuvintelor spuse cu entuziasm , par a deveni mai interesante pentru majoritatea papagalilor. Asigura-te ca atunci cand vorbesti cu el o faci pe un ton calm si fericit.

Priveste-l cand repeti cuvintele pe care le-ai ales. Daca ii acorzi atentie vei vedea ca unele cuvinte ii capteaza atentia mai mult decat altele. Foloseste cuvantul la care papagalul pare sa fie cel mai receptiv.

Odata ce ai gasit cuvantul care ii place papagalului,  repeta-l cat de des poti. Papagalii invata prin repetare, deci spunand cuvantul din nou si din nou este singurul mod de a il face sa incerce sa il spuna si el. Este cel mai bine sa il inveti direct, dar unii proprietari de pasari prefera sa foloseasca instrumente separate, cum ar fi casete si CD-uri. Folosind aceste instrumente vei ajuta la procesul de invatare dar proprietarii trebuie sa retina ca nu exista niciun substitut pentru interactiunea cu papagalul si ca instrumentele sun doar surse de antrenament suplimentare.